Σε άκρως αρνητικό κλίμα η επίσκεψη του αμερικανού Συμβούλου Ασφαλείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Προηγήθηκαν δηλώσεις σε έντονο ύφος από τον τούρκο πρόεδρο.Η δήλωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Μπόλτον στο Ισραήλ ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων θα εξαρτηθεί από την εγγύηση της ασφάλειας των Κούρδων στη Συρία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «είναι αδύνατον να καταπιούμε τέτοιες δηλώσεις. Είναι μεγάλη συκοφαντία ότι η Τουρκία έχει στο στόχαστρο τους Κούρδους στη Συρία».

Η Άγκυρα διαμηνύει σε έντονο ύφος ότι οι οργανώσεις PYD, YPG αλλά και ΡΚΚ δεν ταυτίζονται με τους Κούρδους και πως στόχος του τουρκικού στρατού είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία και όχι ο κουρδικός λαός.

Ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι στο άμεσο μέλλον η Τουρκία θα χτυπήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και όποιες άλλες τρομοκρατικές ομάδες έρθουν να τις στηρίξουν. Πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία βρίσκονται και μέλη του ΡΚΚ.

Απών από τη συνάντηση ο τούρκος πρόεδρος

Σε αυτό το άκρως αρνητικό κλίμα και με τον άτυπο εταίρο του Ερντογάν στις τελευταίες αλλά και τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, Ντεβλέτ Μπαχτσελί να βάλλει κατά του Μπόλτον, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας με την τουρκική στην Άγκυρα.

Στην τουρκική αντιπροσωπεία υπό την προεδρία του Συμβούλου του τούρκου προέδρου Ιμπραχίμ Καλίν μετείχαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, όπως και ο αντιπρόεδρος των μυστικών υπηρεσιών ενώ στην αμερικανική υπό την προεδρία του Τζον Μπόλτον, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Τζόζεφ Ντάνφορτ και ο ειδικός εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων Τζέιμς Τζέφρι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και ακολούθως δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Τζ. Μπόλτον που αναχωρεί μετά το μεσημέρι από την Τουρκία δεν είχε συνάντηση ούτε με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά ούτε και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Τζόζεφ Ντάνφορτ και Τζέιμς Τζέφρι θα παραμείνουν στην Τουρκία για να συνεχίσουν τις επαφές με τη στρατιωτική διοίκηση σε ό,τι αφορά τον συντονισμό για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ