Οι υπερπλήρεις γερμανικές φυλακές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Έτσι η πρόταση για μεταφορά μεταναστών εναντίον των οποίων εκκρεμεί απόφαση απέλασης προκαλεί κατά συνέπεια έντονες αντιδράσεις.Στις γερμανικές φυλακές η κατάσταση είναι τεταμένη. Τα κελιά είναι ασφυκτικά γεμάτα, η διακίνηση ναρκωτικών συνεχώς αυξάνεται, επικρατεί γενικευμένη σύγχυση, το προσωπικό ασφαλείας δεν επαρκεί. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται τώρα και ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με μια νέα πρόταση να ρίξει λάδι στη φωτιά: προτείνει τη μεταφορά στις γερμανικές φυλακές των μεταναστών που πρόκειται να απελαθούν από τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπ. Εσωτερικών, ο λόγος για ένα τέτοιο μέτρο είναι ότι πολλοί μετανάστες για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης δεν εντοπίζονται την ημέρα της προγραμματισμένης απέλασής. Έτσι ως δικλίδα ασφαλείας θα μπορούσε να λειτουργήσει η κράτησή τους σε γερμανικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Πολλοί θεωρούν την πρόταση Ζεεχόφερ ως μια προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της δικαιοσύνης. Όπως ανέφερε στην DW o Πέτερ Μπροκ, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Φυλακών στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας, «μετά τα γεγονότα στην Κολωνία την Πρωτοχρονιά του 2016 αυξήθηκε η δημόσια πίεση προς τις δικαστικές αρχές. Έκτοτε έχουν αυξηθεί και οι στερητικές της ελευθερίας ποινές».

Οι φυλακές ως εικόνα των κοινωνικών προβλημάτων

Προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών, πολιτική και θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση. Στις 180 φυλακές της χώρας αντικατοπτρίζονται τα κοινωνικά προβλήματα της Γερμανίας. Για τον Πέτερ Μπροκ το να προσπαθεί μια κοινωνία να κρύψει όλα αυτά τα προβλήματα γεμίζοντας τις φυλακές δεν αποτελεί λύση κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. «Δουλειά μας είναι να ‘ξεπλύνουμε’ όλα αυτά, λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Στην άχαρη καθημερινότητά τους στις φυλακές οι εργαζόμενοι βλέπουν τα πάντα. Κυρίως τη βία. Μετά από ερώτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP τον Οκτώβριο του 2018 στην τοπική βουλή της Βάδης-Βυρτεμβέργης προέκυψε ότι στις γερμανικές φυλακές παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά βίας τόσο μεταξύ των κρατουμένων όσο και μεταξύ κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ανησυχητική είναι μάλιστα η κατάσταση όχι μόνο στις φυλακές του συγκεκριμένου κρατιδίου όσο και στη Σαξονία.

Αυξητική τάση έχουν και οι αυτοκτονίες φυλακισμένων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία το 2016 καταγράφηκαν 16 αυτοκτονίες, αγγίζοντας το ρεκόρ της δεκαετίας του ´90. Επίσης όπως σημειώνει ο Μπροκ ολοένα συχνότερα παρουσιάζονται επιθέσεις εναντίον σωφρονιστικών υπαλλήλων. «Μέσα στο 2018 στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία παρατηρήθηκαν 600 σχετικά περιστατικά» αναφέρει ο ίδιος. Οι αιτίες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης αυτών των φαινομένων είναι πάντα οι ίδιες: ψυχικές διαταραχές, χρήση ναρκωτικών, εξάρτηση από το αλκοόλ.

Ο παράγοντας «προσφυγικό»

Από την άλλη η ασφυκτική στενότητα χώρου στις γερμανικές φυλακές εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Στο πρόσφατο παρελθόν βέβαια πολλές φυλακές έκλεισαν για διάφορους λόγους. Είτε γιατί σε κάποια σωφρονιστικά καταστήματα μειώθηκαν οι έγκλειστοι είτε γιατί σε κάποια άλλα έγιναν εργασίες ανακαίνισης. Ωστόσο με την αύξηση των προσφυγικών ροών στη Γερμανία από το 2015 παρατηρήθηκε εκ νέου αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων. Στη Β. Ρηνανία – Βεστφαλία για παράδειγμα οι αριθμός των αλλοδαπών φυλακισμένων αυξήθηκε από 29% που ήταν το 2013 στο 36% το 2018, ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη από 35% σε 48%.

Όπως αναφέρει ο Πέτερ Μπροκ σε πολλές περιπτώσεις αλλοδαπών φυλακισμένων που συνελήφθησαν χωρίς να έχουν επιβεβαιωμένη μόνιμη κατοικία, πιθανολογείται ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Ωστόσο ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες σε αυτή την κατηγορία αλλοδαπών φυλακισμένων προσφέρονται ειδικά μαθήματα γλώσσας και ένταξης. Μάλιστα, όπως πρέπει να σημειωθεί ότι όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι χάρη σε αυτά τα ειδικά μαθήματα έχουν μειωθεί τα κρούσματα βίας σε αυτή την κατηγορία αλλοδαπών εγκλείστων. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν η πρόταση Ζέεχοφερ προκαλεί ακόμη πιο έντονο πονοκέφαλο στις αρμόδιες αρχές, ενώ εγείρονται εντάσεις και ως προς τη συμβατότητα μιας τέτοιας πρότασης με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει την σωφρονιστική εξομοίωση δραστών του κοινού ποινικού δικαίου και αλλοδαπών εναντίον των οποίων εκκρεμεί απόφαση απέλασης.

Άστριντ Πράνγκε ντε Ολιβέιρα, DW

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ