Το υπ. Άμυνας της Τουρκίας με ανακοίνωσή του ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι σήμερα το πρωί παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα υλικών για την εγκατάσταση των S-400. Η παραλαβή έγινε στο αεροδρόμιο Mürted στην Άγκυρα.Κόντρα στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ξεκίνησε η παράδοση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι παρελήφθησαν σήμερα από την Άγκυρα τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Όπως διευκρίνισε το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, οι παραλαβές θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες.

Έτσι ξεκίνησε και επίσημα η παράδοση των S-400 που έφεραν τις σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών στο ναδίρ και μάλιστα τρεις μέρες νωρίτερα από την 15 Ιουλίου, που είχε ανακοινωθεί ως ημερομηνία έναρξης της παράδοσης του αμυντικού πυραυλικού συστήματος. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θα προχωρήσει στην αγορά, όπως είχε ήδη συμφωνήσει με την Μόσχα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι παραλαβές των υπόλοιπων τμημάτων του συστήματος θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και πως όταν έχει παραληφθεί όλος ο εξοπλισμός θα ξεκινήσει η εγκατάσταση και ακολούθως η χρήση των S-400. Το ερώτημα που παραμένει βέβαια τώρα είναι αν και πως θα επηρεάσει στην πορεία αυτή η εξέλιξη τις σχέσεις Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωσταντινούπολη