Η βιομηχανία γλυκισμάτων ιδρύθηκε πριν 100 χρόνια στη Βόννη και έχει διασφαλίσει ονειρικά ποσοστά αγοράς στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η διοίκηση είναι αισιόδοξη για τα επόμενα 100 χρόνια θεωρώντας δεδομένη τη ζήτηση.Περίπου 160 εκατομμύρια «χρυσά αρκουδάκια» και άλλα ζελίνια και γλυκίσματα ξεκινούν καθημερινά από τα εργοστάσια της Haribo το ταξίδι τους στα πέρατα της οικουμένης. 100 χρόνια μετά την ίδρυσή της στη Βόννη στις 13 Δεκεμβρίου το 1920 από τον ζαχαροπλάστη Χανς Ρίντελ η Haribo (HAns RIedel BOnn) δεν έχει κατακτήσει μόνο τη γερμανική αγορά σε ποσοστό 56%-60%. Φέτος κατείχε στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά γλυκισμάτωναν εξαιρέσουμε τον τομέα σοκολάτας.

Η Haribo γιορτάζει τη επέτειο των 100 ετών από την ίδρυσή της με μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία στις σημαντικότερες αγορές ανά το κόσμο. Η φετινή χρονιά ωστόσο δεν ήταν η καλύτερη στην ιστορία της γερμανικής εταιρίας. Η ανακοίνωσή της ότι κλείνει για οικονομικούς λόγους ένα από τα εργοστάσιά της στην ανατολική Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βίλκαου-Χάσλου της Σαξωνίας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της τοπικής κυβέρνησης. Ακόμα και η παρέμβαση του ομοσπονδιακού υπ. Εργασίας δεν στάθηκε ικανή να μεταπείσει τη διοίκηση της Haribo. Σαν να μην έφθασε αυτό το πλήγμα στο κύρος της επιτυχημένης εταιρίας, μια διένεξη για τις τιμές οδήγησε τον όμιλο Lidl να κατεβάσει από τα ράφια όλα τα προϊόντα Haribo. Όμοια έπραξε για ένα διάστημα και η αλυσίδα σουπερμάρκετ Edeka. Μετά από συμφωνία μεταξύ των εταιριών τα «χρυσά αρκουδάκια» επέστρεψαν θριαμβευτικά στα ράφια της αλυσίδας.

Ξεκίνημα από τη πίσω αυλή ενός σπιτιού

Η κρίση του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να μην είχε επίδραση στην Haribo. Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της το πρώτο εξάμηνο του 2020 παρουσίασαν άνοδο, μειώθηκαν την ίδια στιγμή οι πωλήσεις σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Η Haribo ιδρύθηκε το 1920 από τον Χανς Ρίντελ στη πίσω αυλή ενός σπιτιού της Βόννης. Από τότε η μια επιτυχία διαδέχονταν την άλλη. Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα «χρυσά αρκουδάκια» και το 1925 γλυκίσματα με γεύση γλυκόριζας. Σήμερα η εταιρία απασχολεί διεθνώς 7.000 εργαζόμενους, διαθέτει μονάδες παραγωγής σε 10 χώρες και εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 100 χώρες. Για φορολογικούς λόγους η έδρα της μεταφέρθηκε πρόσφατα από τη Βόννη στο γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου στην περιοχή Γκράφσαφτ.

Στη γερμανική αγορά η Haribo διαθέτει περίπου 300 διαφορετικά προϊόντα, ενώ στην παγκόσμια αγορά σχεδόν 1.000. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι προσαρμοζόμαστε στις προτιμήσεις των αγορών κάθε χώρας, εξηγεί η γερμανική εταιρία απαντώντας στο ερώτημα για τη μεγάλη γκάμα προϊόντων.

«Πάντα οι άνθρωποι θα αγαπούν γλυκίσματα»

Το μέλλον της εταιρίας γλυκισμάτων προβλέπεται ρόδινο. Εκπρόσωπος της Haribo δηλώνει: «Η αμερικανική αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας λόγω των ευκαιριών ανάπτυξης που μας δίνονται». Αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό κατασκευή στη Πολιτεία Ουισκόνσιν το πρώτο εργοστάσιο Haribo επί αμερικανικού εδάφους. Παράλληλα η εταιρία ενισχύει τη παρουσία της στο διαδικτυακό εμπόριο και σχεδιάζει τη κατάκτηση της ασιατικής αγοράς.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας δεν ανησυχούν για περιορισμό της ζήτησης στην Ευρώπη στο πλαίσιο της συζήτησης για μια διατροφή με λιγότερη ζάχαρη. Εκπρόσωπος της εταιρίας τονίζει: «Στα προϊόντα μας δεν υπάρχει κρυφό ποσοστό ζάχαρης. Ούτως ή άλλως δεν αποτελούν βασικό είδος διατροφής. Οι καταναλωτές το γνωρίζουν αυτό». Η διοίκηση της εταιρίας είναι αισιόδοξη για τα επόμενα 100 χρόνια, μιας και όπως ανακοίνωσε με αφορμή την επέτειο «πάντα οι άνθρωποι αγαπούσαν και θα αγαπούν γλυκίσματα».

Έριχ Ράιμαν, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ