Η αστυνομία ερευνά προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς να έχει καταλήξει στην εκδοχή της τρομοκρατίας. Βρέθηκε γράμμα ανάληψης ευθύνης. Ερευνάται η αυθεντικότητά του. Κύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους φιλάθλους.Στην εξιχνίαση των κινήτρων της βομβιστικής επίθεσης με δύο τραυματίες στρέφονται τώρα οι ανακριτικές αρχές. Ήδη από τα ξημερώματα ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της αστυνομίας κάνουν «φύλλο και φτερό» την περιοχή όπου έγινε η τριπλή βομβιστική επίθεση, αλλά και το ίδιο το πούλμαν που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα στο γήπεδο. «Οι συνάδελφοι είναι στον τόπο της επίθεσης» ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας χωρίς να προσδιορίσει πόσοι αστυνομικοί βρίσκονται εν δράσει.

«Σφίγγα» η αστυνομία

Μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας εισαγγελία και αστυνομία του Ντόρμουντ έδωσαν συνέντευξη τύπου, από την οποία δεν προέκυψαν απαντήσεις στο βασικό ερώτημα, εάν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Η εισαγγελέας Σάντρα Λύκε αρκέστηκε να πει ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και επιβεβαίωσε ότι στον τόπο της έκρηξης βρέθηκε ένα γράμμα, με το οποίο κάποιος ή κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης, σημείωσε ωστόσο ότι εξετάζεται η αυθεντικότητά του. Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής δεν έδωσε, ούτε και για την γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν για την ώρα κάποιες ενδείξεις, που να «κουμπώνουν» την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας. Ο αστυνομικός διευθυντής του Ντόρτμουντ Γκρέγκορ Λάνγκε ανέφερε ότι επρόκειτο για στοχευμένη ενέργεια εναντίον της ομάδας αλλά δεν αποκάλυψε στοιχεία των ερευνών. «Χρησιμοποιήσαμε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ‘χτενίσαμε’ την περιοχή από αέρος για άλλη εκρηκτική ύλη και αποφασίσαμε εξ αρχής να μην αποκλείσουμε καμιά εκδοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Και πυροβολισμοί;

Τροφή για διαφορές εικασίες δίνει ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild η σωστή στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι τρεις βόμβες εναντίον οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει παραπέμπει σε ανθρώπους αδίστακτους με εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν. Πάντως οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες. Η αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν την εκδοχή ότι εκτός από τις τρεις εκρηκτικές ύλες οι δράστες χρησιμοποίησαν και όπλο. Δύο τρύπες που οδηγούν σε αυτήν τη υπόθεση εντοπίστηκαν στο πούλμαν, η μία στην πίσω πόρτα και η άλλη στο παράθυρο, κοντά στη θέση του βαριά τραυματισμένου αμυντικού Μαρκ Μπάρτρα.

Ο αγώνας που αναβλήθηκε χθες και θα γίνει απόψε, 19.45 ώρα Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολος για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι παίχτες βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Παρά τα επιχειρήματα για μετάθεση της ημερομηνίας για πολύ αργότερα, τελικά ελήφθη η απόφαση να γίνει ο αγώνας σήμερα. «Είναι για μας πολύ δύσκολο, αλλά το πρόγραμμά μας δεν επιτρέπει άλλη δυνατότητα» σχολίασε ο Σάσα Φλίγκε, διευθυντής επικοινωνίας της ομάδας αναφορικά με την απόφαση της UEFA μαζί με τις δύο ομάδες. Αλλά ο Φλίγκε το βλέπει και ως αντίδραση ενάντια στο φόβο. «Ελπίζουμε ότι η οικογένεια της Μπορούσια θα δείξει ότι σε δύσκολες καταστάσεις είναι σε θέση να έρθει πιο κοντά και να παίξει αυτό το παιχνίδι και για τον Μάρκ Μπάρτρα».

Αλληλεγγύη

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων επέδειξαν συγκινητική αλληλεγγύη, με τους Γερμανούς να φιλοξενούν στα σπίτια τους Μονεγάσκους. Απλοί πολίτες επίσης πρόστρεξαν στην τόπο των βομβιστικών επιθέσεων και πρόσφεραν όλη τη νύχτα ζεστό καφέ στους αστυνομικούς. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ» έγραψε από την πλευρά της η αστυνομία του Ντόρμουντ στη σελίδα της στο twitter.

ο αποψινό παιχνίδι θα είναι μια τεράστια πρόκληση όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές αλλά και για την αστυνομία. «Έχουμε ήδη πάρει μέτρα ασφάλειας για τους παίκτες και των δύο ομάδων, το ίδιο το στάδιο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Γκρέγκορ Λάνγκε. «Θα κάνουμε ότι ανθρωπίνως δυνατόν για να διεξαχθεί με ασφάλεια ο αγώνας» διαβεβαίωσε προσθέτοντας ότι πλήρης ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρχει.

Bild, dpa, NTV,reuters, afp/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ