Πληθαίνουν οι καταγγελίες Βρετανών βουλευτών για γενικότερη κουλτούρα ανήθικης συμπεριφοράς εντός του Γουέστμινστερ. Ώρα για «δραστικές αλλαγές» διαμηνύει ο Πρόεδρος της Βουλής.Μπορούμε να πούμε ότι αν το βρετανικό κοινοβούλιο είχε ένα μότο αυτό θα ήταν το «Sex and Drugs and Rock and Roll». Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο των αλλεπάλληλων καταγγελιών κατανάλωσης αλκοόλ, χρήσης ναρκωτικών, παρακολούθησης πορνογραφικού υλικού, σεξουαλικών παρενοχλήσεων και ανάρμοστης συμπεριφοράς βουλευτών και εργαζομένων εντός των κυβερνητικών κτιρίων.

Άλλωστε και τα πρόστιμα για το «Partygate», τα οποία χθες ξεπέρασαν τα 100, αποδεικνύουν τη γενικότερη κουλτούρα στο Γούεστμινστερ και δυστυχώς απλά την κορυφή του παγόβουνου των σκανδάλων.

Χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Μάρτιο, καταγράφηκαν 9 περιστατικά ακραίας κατανάλωσης αλκοόλ στο Γούεστμιντερ ενώ οι 5 από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσαν άτομα και υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Μάλιστα, η προσοχή στρέφεται και στην παμπ που υπάρχει εντός του κτιρίου της Βουλής, η οποία μάλιστα έχει πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα της, όπου είναι σύνηθες βουλευτές, προσωπικό, λομπίστες και δημοσιογράφοι να πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους με τη συνοδεία ποτού.

Τα σκάνδαλα και οι παραιτήσεις βουλευτών

Παρόλα αυτά το αλκοόλ δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Times αποκάλυψαν ότι βρέθηκαν ίχνη ναρκωτικών σχεδόν σε όλες τις τουαλέτες του Γούεστμινστερ, με την χρήση κοκαΐνης να γίνεται πολλές φορές απροκάλυπτα. Άλλωστε και οι παραιτήσεις των βουλευτών δεν είναι λίγες εξαιτίας ανήθικων συμπεριφορών και νομικών παραβιάσεων.

Πριν δυο εβδομάδες ο Συντηρητικός βουλευτής, Νέιλ Πάρις, παραιτήθηκε από το κόμμα καθώς πιάστηκε να παρακολουθεί πορνογραφικό υλικό εντός της Βουλής. Λίγες ημέρες πριν από το περιστατικό, συνάδελφός του και επίσης Συντηρητικός βουλευτής, Ιμράν Αχμάντ Καν, αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο για σεξουαλική παρενόχληση 15χρονου αγοριού χρόνια πριν. Και ο Εργατικός βουλευτής, Λιαμ Μπέρν, αποβλήθηκε για δυο μέρες από την Βουλή διότι έκανε μπούλινγκ στο προσωπικό.

Μιλώντας χθες, Πέμπτη, στο ραδιόφωνο των Times η υφυπουργός Δικαιοσύνης, Βικτόρια Άτκινς, δήλωσε ότι «η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είναι χώρος για να κοιμηθείς το βράδυ, ούτε χώρος για να καταναλώσεις αλκοόλ και να βγεις εκτός εαυτού, είναι χώρος εργασίας».

Οι αντιδράσεις βουλευτών και η ανάγκη αλλαγών

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Άμυνας, Μπεν Γούαλας, που υπερτονίζει ότι «αυτό είναι πρόβλημα της γενικότερης κουλτούρας που υπάρχει στη Βουλή των Κοινοτήτων» και προσθέτει ότι «η συμβουλή μου σε κάθε βουλευτή είναι να αποφύγει τα μπαρ και όταν τελειώνει τη δουλειά να πηγαίνει απευθείας σπίτι».

Ο Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής, Σερ Λιντσέι Χόιλ, απαιτεί δραστικές αλλαγές και ετοιμάζει νέο κανονισμό για την επίβλεψη της συμπεριφοράς των αξιωματούχων. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος για την πρόσληψη του προσωπικού της Βουλής αλλά και μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα εξετάζει τις καταγγελίες.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ