Ένα άτομο συνελήφθη στο Ντόβερ σε σχέση με την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο σταθμό του Parsons Green. Παράλληλα συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό της βρετανικής αστυνομίας για τη σύλληψη των δραστών.Η αστυνομία του Κέντ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στο λιμάνι του Ντόβερ ένα άτομο 18 ετών, το οποίο πιστεύεται ότι έχει σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή, ο συλληφθείς ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στο πλοίο με προορισμό το Καλέ, πρόσθεσε δε πως πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη. Εν τω μεταξύ εκατοντάδες ειδικοί της Σκότλαντ Γιαρντ εξετάζουν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις κάμερες του τραίνου και μιας σειράς σταθμών στους οποίους υπολογίζουν ότι επιβιβάστηκε ή αποβιβάστηκε ο δράστης της επίθεσης.

Παράλληλα διασταυρώνουν αριθμούς πιστωτικών καρτών στα εκδοτήρια των σταθμών με την αγορά εκρηκτικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της αυτοσχέδιας βόμβας.

Η βόμβα παραπέμπει σε προηγούμενες επιθέσεις

Το επίπεδο κινδύνου έχει ανεβεί στον ανώτατο βαθμό και η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ασφαλείας «Τεμπέρα» που της επιτρέπει να βγάλει χιλιάδες αστυνομικούς και στρατό στους δρόμους της πρωτεύουσας και των μεγάλων αστικών κέντρων. Ο υποδιοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι όσο οι δράστες, εξακολουθούν να διαφεύγουν της σύλληψης, η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δήλωση του επιβεβαιώνει, πληροφορίες ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν ψάχνει μόνο για ένα άτομο αλλά και για συνεργούς.

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η βόμβα είχε ακριβώς την ίδια σύνθεση, ρολόι και πυροκροτητή, με εκείνη της επίθεση στο συναυλιακό κέντρο Arena στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους και εκατοντάδες τραυματίες.

Στην περίπτωση της επίθεσης στο σταθμό Parsons Green, o τρομοκράτης έκανε λάθος στην αναλογία των χημικών, τα οποία μπορούν να αγοραστούν στην ελεύθερη αγορά. Σύμφωνα με την Διοικητή της Σκότλαντ Γιαρντ, Κρέσιντα Ντικ, από τον Ιούνιο έχουν αποφευχθεί έξη παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο