Με μια καλή είδηση ξεκίνησε το πρωί η συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα. Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις σε έναν συμβιβασμό. «Πετύχαμε αποτελέσματα», δηλώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ.Διαπραγματευτικοί κύκλοι επιβεβαίωσαν στον γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ότι υπάρχει μια θετική εξέλιξη στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα. Οι κύκλοι κάνουν λόγο για έναν πολιτικό συμβιβασμό αναφορικά με τα επιπλέον μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές από την Ελλάδα. Από ότι όλα δείχνουν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, διαμηνύουν οι διαπραγματευτικοί κύκλοι, σύμφωνα με το dpa.

Ήδη στο προοίμιο της συνεδρίασης στη Μάλτα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup, καθώς και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post δήλωσε: «Αναμένω ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει. Δεν έχει τόση σημασία με ποιο ποσό. Καθοριστικό είναι ότι θα το πράξει». Και ο Β. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι: «Αναμένω επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί μελλοντικά νέο πρόγραμμα και ότι το 2018 θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Ο γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι: «το ζήτημα Ελλάδα δεν θα παίξει ρόλο στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα».

Εμπιστευτική συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ

Χθες Β. Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να συντονίσουν την διαπραγματευτική γραμμή των συνομιλιών στη Μάλτα. Η συνάντηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο ήταν ωστόσο εμπιστευτική και κατά συνέπεια δεν έγιναν δηλώσεις. Ας σημειωθεί ότι αφορμή για την επίσκεψη Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο ήταν η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της «Ημέρας Γερμανικών Τραπεζών».

Τη ίδια στιγμή σκεπτικός για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εμφανίζεται ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σίλινγκ, ο οποίος δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα Bild ότι «είναι πρόωρο να δώσουμε στην Ελλάδα το τελικό πράσινο φως». Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει προόδους στις νέες μεταρρυθμίσεις, το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν».

RP Online, Reuters / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ