Παραχωρήσεις Μέρκελ στους εσωκομματικούς της αντιπάλους σε ό,τι αφορά τα αξιώματα. Αντεγκλήσεις στους Σοσιαλδημοκράτες για την αναμενόμενη αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος από τον Μάρτιν Σουλτς στην Αντρέα Νάλες.Στους Χριστιανοδημοκράτες, η δεξιά πτέρυγα του κόμματος εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν άτομα του χώρου της στην ηγεσία του κόμματος, της ΚΟ και της κυβέρνησης. Ενδεικτική είναι η σημερινή τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου του CDU Ρόλαντ Κοχ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ενώ καταλογίζει στη νυν ηγεσία του κόμματος έλλειψη αυτοπεποίθησης και ενδοτικότητα στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, ο κ. Κοχ ζητά από την Άνγκελα Μέρκελ να αναδείξει από τώρα τη νέα γενιά κομματικών στελεχών που θα αναλάβουν τα ηνία της ηγεσίας. Ο Ρόλαντ Κοχ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι καλά δικτυωμένος στο κόμμα, θεωρεί σκόπιμο η αλλαγή φρουράς να γίνει πριν από της επόμενες εκλογές.

Το αίτημα πάντως για ανανέωση με νεαρούς σε ηλικία πολιτικούς συμμερίζονται και στελέχη που πρόσκεινται στην κ. Μέρκελ. Οι παρεμβάσεις φαίνεται να επηρέασαν την καγκελάριο. Σε συνέντευξη την Κυριακή στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανική Τηλεόραση (ZDF) ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αξιοποιήσει και νεαρά σε ηλικία κομματικά στελέχη.

Πιθανώς την Τρίτη η Αντρέα Νάλες αναλαμβάνει πρόεδρος του SPD

Η συζήτηση για πρόσωπα σε ηγετικά αξιώματα εξακολουθεί να απασχολεί και τους Σοσιαλδημοκράτες. Το πιθανότερο είναι αύριο Τρίτη να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Το προεδρείο του SPD θα συνέλθει για να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία μετά την ανακοίνωση του νυν προέδρου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς πως παραιτείται. Αναμένεται ότι το προεδρείο θα εκλέξει νέο αρχηγό του κόμματος, την πρόεδρο της ΚΟ Αντρέα Νάλες.

Η εκλογή της κ. Νάλες που θα αναλάβει προσωρινά το αξίωμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τακτικό συνέδριο που θα συνέλθει τους ερχόμενους μήνες. Το σχέδιο αυτό που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των μελών του προεδρείου, δεν βρίσκει την αποδοχή ολόκληρου του κόμματος. Κυρίως εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας καταλογίζουν στην ηγεσία αδιαφάνεια αλλά και παρασκηνιακά μαγειρέματα. Η πρόταση τους είναι ο νέος πρόεδρος να αναδειχθεί με εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ