Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αναβάλει ανακοίνωση σχεδίου για την πολιτική ασύλου. Αιτία είναι η διάσταση απόψεων με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση ενός σχεδίου για την πολιτική που σκέφτεται να ακολουθήσει σε θέματα ασύλου. Αιτία για την αναβολή είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η διαφωνία του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε ένα από από τα 63 σημεία του λεγόμενου οδικού χάρτη για τον άσυλο. Στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται πως στα γερμανικά σύνορα θα απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε εκείνους τους αιτούντες ασύλο που τα στοιχεία τους βρίσκονται ήδη στην ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένων EURODAC.

Πρόκειται δηλαδή για άτομα που έχουν έλθει στην ΕΕ μέσω ενός άλλου κράτους μέλους για παράδειγμα από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία κτλ και των οποίων τα στοιχεία έχουν καταγραφεί. Επίσης θα απαγορεύεται η είσοδος στη Γερμανία και για όλους εκείνους που στο παρελθόν είχαν απελαθεί από τη χώρα.

Με την άποψη αυτή διαφωνεί η κ. Μέρκελ. Σύμφωνα με την καγκελάριο, η πρακτική που εισηγείται ο υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο θα πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι του εθνικού δικαίου.

Κόντρα με ανοιχτή έκβαση

Σε συνέντευξη της στη γερμανική τηλεόραση την Κυριακή, η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως στα θέματα ασύλου επιβάλλεται μια κοινή ρύθμιση των ευρωπαίων εταίρων. Η καγκελάριος φοβάται εμφανώς ότι το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων για πρόσφυγες θα δυναμίτιζε τις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και πολύ καιρό για μια συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ.

Η αναβολή της παρουσίασης του σχεδίου φέρνει ξανά στην επιφάνεια μια διένεξη μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Χορστ Ζεεχόφερ που ξεκίνησε με το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων για πρόσφυγες το φθινόπωρο του 2015. Η αντιπαράθεση που διεξάγεται έκτοτε, πότε δημόσια και πότε παρασκηνιακά, αφορά την πολιτική ασύλου που θα πρέπει να ακολουθήσει η Γερμανία. Το ζητούμενο τώρα είναι ποιες διαστάσεις θα πάρει αυτή η αντιπαράθεση. Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, ο ίδιος δεν πρόκειται να κάνει «κακούς συμβιβασμούς».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ