Επέστρεψε στη Φρανκφούρτη, το μεσημέρι της Τρίτης, η Εθνική Γερμανίας με το βαρύτιμο τρόπαιο. Πώς εξηγείται η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του γερμανικού μπάσκετ;Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπάσκετ, Γερμανία! Μετά από μια σειρά άψογων εμφανίσεων η Γερμανία στέφθηκε στη Μανίλα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπάσκετ. Επευφημίες, αγκαλιές, δάκρυα χαράς. Οι παίκτες της Νατσιοναλμάνσαφτ άφησαν όλο το συναίσθημα να βγει προς τα έξω. «Είμαστε μια δεμένη ομάδα, πάντα παντού μαζί» ανέφερε ο σούπερ σταρ Ντένις Σρέντερ, αρχηγός της ομάδας και ΜVP της διοργάνωσης.

Ήταν αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του γερμανικού αθλητισμού. Με επικεφαλής τον Ντένις Στρέντερ και τον επιθετικό Φραντς Βάγκνερ επικράτησε η Εθνική Γερμανίας έναντι του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή, Σβέτισλαβ Πέσιτς, αυτή τη φορά προπονητής της Σερβίας. Μεταξύ των συγχαρητηρίων, ξεχώρισαν οι θερμές ευχές ου Ντιρκ Νοβίτσκι, κορυφαίου Γερμανού παίκτη επί πολλά χρόνια στο ΝΒΑ: «Πρωταθλητές! Απίστευτο! Τι ομάδα είναι αυτή!» έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

Γράφοντας ιστορία

Με τη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, η ομάδα της Γερμανίας έγραψε ιστορία, ξεπερνώντας την επιτυχία του 2002, όταν είχε φτάσει στα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο με τον Ντιρκ Νοβίτσκι. Σημειωτέον ότι το 1993 η Εθνική Γερμανίας είχε ήδη καταφέρει να κατακτήσει την πρωτιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ.

Όσο για τον Νοβίτσκι και τη συμβολή του στην Εθνική Γερμανίας, «ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο» θυμάται ο τότε αρχηγός της ομάδας Πάτρικ Φέμερλινγκ. «Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό το κλειδί της επιτυχίας. Η ομάδα αποδέχτηκε τον ρόλο της και όλοι προσπαθούσαν για τις μέγιστες επιδόσεις τους στο παρκέ».

Τρία χρόνια μετά το χάλκινο στο Παγκόσμιο του 2002, η Γερμανία έφερε ένα ακόμη μετάλλιο, το αργυρό αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005, πάλι με τον Νοβίτσκι. Και μετά τίποτα. Η «ξηρασία» κράτησε για περίπου δύο δεκαετίες, μέχρι την επιτυχημένη συμμετοχή στο Ευρωμπάσκετ του 2022, πάλι υπό τα ηνία του Γκόρντον Χέρμπερτ.«Οι γερμανικές ομάδες δίνουν πλέον μεγαλύτερη έμφαση στους νέους παίκτες κι αυτός είναι σίγουρα ένας λόγος για να έχουμε μια καλή εθνική ομάδα» αναφέρει ο Φέμερλινγκ. Αλλά και κάτι ακόμη: «Στο παρελθόν οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα πόνταραν περισσότερο σε ξένους παίκτες. Έτσι χάσαμε δύο γενιές ταλέντων, που δεν έβλεπαν μέλλον στον επαγγελματικό αθλητισμό».

Ο Μάρκο Πέσιτς (γιος του Σέρβου ομοσπονδιακού προπονητή Σβέτισλαβ Πέσιτς), παλαιότερα παίκτης του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη και σήμερα διευθυντής στο τμήμα μπάσκετ της Μπάγερν Μονάχου, με σπουδές αθλητικού μάρκετινγκ, μιλώντας στο Spiegel Online, εκθειάζει τον αποκαλούμενο «κανονισμό 6+6», που υποχρεώνει πλέον όλες τις ομάδες της Μπουντεσλίγκα να έχουν τουλάχιστον έξι ημεδαπούς παίκτες.

Συνέχεια και εμπιστοσύνη

Στους λόγους που εξηγούν την επιτυχία της Νατσιοναλμάνσαφτ φέτος συγκαταλέγεται, πέρα από την επένδυση σε νέους παίκτες και ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας, ο οποίος συνέβαλε σε πολλές αλλαγές στη Γερμανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης από το 2021. Με χαμηλών τόνων συμπεριφορά, ο 64χρονος Καναδός επανέφερε την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών. Όπως παρατηρεί ο Φέμερλινγκ, πρόκειται για έναν ήπιο προπονητή που ταιριάζει καλά με την ομάδα κι έχει επίσης ένα καλό προνονητικό τιμ μαζί του. «Για παράδειγμα η ιατρική ομάδα είναι κάτι παραπάνω από γιατροί και φυσιοθεραπευτές, μοιάζουν συχνά να είναι σαν ιερείς-εξομολογητές».

Άλλο ένα κλειδί για την επιτυχία συγκεκριμένης σύνθεσης ήταν η συνέχεια και η εμπιστοσύνη: ως προς τον προπονητή, το προσωπικό που συνοδεύει την ομάδα και κυρίως την επιλογή των παικτών. «Χωρίς αφοσίωση δεν μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου» αναφέρει ο Χέρμπερτ. «Όλοι μιλούν για την επίτευξη των στόχων, αλλά πρωτίστως απαιτούνται αφοσίωση και θυσίες. Και όλοι οι παίκτες μου τα έχουν αυτά». Σημαντική είναι και η σχέση του προπονητή με τους παίκτες: βγαίνουν για φαγητό, γνωρίζονται πια καλά, συζητούν για αθλητικά και προσωπικά θέματα.

«Ο Ντένις μεγάλωσε»

Αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας είναι ο Ντένις Σρέντερ,με παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα του Ντιρκ Νοβίτσκι.Ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας είναι η καλή σχέση του με τον προπονητή. Ο Σρέντερ ξεκίνησε ως το «enfant terrible» και ο επαναστάτης του μπάσκετ. Μετά το Μπράουνσβαϊγκ μεταπήδησε από το 2013 στο ΝΒΑ με τους Ατλάντα Χοκς. Έκτοτε ο πόιντ γκαρντ συνέχισε να εξελίσσεται, αθλητικά αλλά κυρίως ως άνθρωπος. «Ο Ντένις μεγάλωσε» αναφέρει ο Φέμερλινγκ. «Η εξέλιξή του είναι πολύ ωραία».

Τι γίνεται όμως όταν ο σούπερ σταρ της ομάδας δεν έχει μια καλή ημέρα, όπως συνέβη στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και συγκεκριμένα στο ματς εναντίον της Λετονίας; «Ήταν το χειρότερό παιχνίδι της καριέρας μου» έγραψε ο Σρέντερ στο Instagram. Αλλά εκείνη τη δύσκολη μέρα ανέλαβαν τα ηνία οι συμπαίκτες του: Φραντς και Μόριτς Βάγκνερ, Άντι Ομπστ και Γιοχάνες Τίμαν.

Ο καιρός θα δείξει τις αντοχές της συγκεκριμένης σύνθεσης αλλά και τη διάρκεια της μπασκετικής άνοιξης. Ο Φέμερλινγκ πάντως δεν φοβάται ότι θα επέλθει πάλι για είκοσι χρόνια «ύφεση», όπως συνέβη στο παρελθόν.

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ