Το 2021 η Die Linke κόντεψε πάλι να μείνει εκτός, με ποσοστό 4,9%, ελάχιστα δηλαδή κάτω από το απαιτούμενο σκαλοπάτι του 5%, αλλά σώθηκε χάρις στην ιδιαιτερότητα του εκλογικού συστήματος που ανοίγει την πόρτα της εισόδου στην Μπούντεσταγκ αν εκλεγούν τρεις τουλάχιστον απευθείας βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες με την προσωπική σταυροδοσία. Κατέληξε έτσι στο τέλος με 38 βουλευτές, αλλά η αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ και άλλων 9 βουλευτών της στοίχισε το καθεστώς της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ παράλληλα οδήγησε και στην καθίζησή της στις δημοσκοπήσεις.
Το «εξπρές των ηλικιωμένων»
Ένας από τους βουλευτές που είχαν σώσει τότε την Αριστερά χάρις στην προσωπική τους επιτυχία ήταν ο Γκρέγκορ Γκύζι, μια εμβληματική και χαρισματική φυσιογνωμία του κόμματος, που εκλέγεται σε μια περιοχή του Βερολίνου. Στον 77χρονο πλέον πολιτικό πρέπει να αποδοθεί και τώρα η ιδέα να κατέβουν κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι, που έχουν ελπίδες απευθείας εκλογής. Το σχέδιο ονομάστηκε από τον ίδιο «Seniorenexpress», δηλαδή το εξπρές των ηλικιωμένων και έχει αρκετές ελπίδες επιτυχίας. Εκτός του ίδιου του Γκύζι, υποψήφιοι θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Θουριγγίας, ο 69χρονος Μπόντο Ράμελο, και ο 67χρονος Ντίτμαρ Μπαρτς, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Υπάρχει τέλος και ο 47χρονος Σέρεν Πέλμαν, που επίσης είχε εκλεγεί απευθείας το 2021 στη Λειψία και θα είναι ξανά υποψήφιος με αρκετές ελπίδες επιτυχίας.
Αναπάντεχη ανάκαμψη
Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες το κόμμα, που πολλοί το είχαν ξεγραμμένο μετά το «πολυτάραχο 2024», δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις κινείται ανάμεσα στο 5 και 6%, έχοντας μάλιστα ξεπεράσει τη Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία στις ευρωεκλογές είχε κερδίσει με άνεση αυτή την άτυπη μάχη με ποσοστό 6,2%, ενώ η Die Linke είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει, πέφτοντας στο 2,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κόμματος τους τελευταίους μήνες και μετά τη διάσπαση της Βάγκενκνεχτ υπάρχουν πάνω από 17.000 εγγραφές νέων (και σε ηλικίες) μελών στην Αριστερά, κάτι που δίνει ελπίδες στους δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της, τον 63χρονο Γιαν φαν Άκεν και την 37χρονη Χάιντι Ράιχινεκ. Ο πρώτος ήταν παλαιότερα στέλεχος της Greenpeace αλλά και επιθεωρητής του ΟΗΕ για βιολογικά όπλα και έχει κάνει θετική εντύπωση με τις δημόσιες εμφανίσεις του. Η Ράιχινεκ είναι παιδαγωγός και γνωστή από τη δράση της σε μια σειρά από κοινωνικές πρωτοβουλίες στο παρελθόν. Οι δυο τους μοιάζουν σήμερα ένα πιο επιτυχημένο και λειτουργικό δίδυμο από άλλα που προϋπήρξαν στην ηγεσία του κόμματος τα τελευταία χρόνια.
Η προεκλογική θεματολογία
Το κόμμα εστιάζει την προεκλογική του εκστρατεία σε κοινωνικά θέματα, με έμφαση στο τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα, την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων με τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας για την ενέργεια και τρόφιμα, αλλά και την αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου στα 15 ευρώ. Αντιτίθεται στην εγκατάσταση πυραύλων μέσου βεληνεκούς στο έδαφος της Γερμανίας και συνολικά στην εκτόξευση των αμυντικών δαπανών σε βάρος του κοινωνικού κράτους, ενώ ζητά να εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Κατέληξε στο πρόγραμμά του μετά από μια πρωτότυπη εξόρμηση πόρτα-πόρτα και συζητήσεις με τους πολίτες σε όλη την Γερμανία.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η νύχτα της 23ης Φεβρουαρίου κάθε άλλο παρά ανέμελη θα είναι στα γραφεία του κόμματος στο Βερολίνο, αφού η είσοδος στη Βουλή θα κριθεί πιθανότατα στις λεπτομέρειες και θα αποτελέσει στην ουσία υπόθεση επιβίωσης για το κόμμα. Ενδιαφέρον θα έχει το αν θα βρεθεί πάνω από τη Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ και βεβαίως αν τα δύο κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να συνυπάρξουν στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο σε… κοντινά έδρανα. Όποιο από τα δύο μείνει εκτός, θα έχει να αντιμετωπίσει μια σκληρή τετραετία, που εκτός από την απογοήτευση της ήττας θα φέρει μαζί της και μια σειρά πολύ πρακτικά προβλήματα που συνοδεύουν πάντα τον εξωκοινοβουλευτισμό.