Με την κατάσταση στα περισσότερα γερμανικά νοσοκομεία να είναι ακόμη σχετικά ήρεμη, πολλά προσφέρονται να αναλάβουν ασθενείς από την βαριά πληττόμενη από τον κορωνοϊό Ιταλία. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη νοσούντες από τη Γαλλία.Σύμφωνα με το Γερμανικό Νοσοκομειακό Ίδρυμα η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Γερμανίας παραμένει, εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τις Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, αρκετά ήρεμη. Όπως αναφέρει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa και ο επικεφαλής του Γερμανικού Συνδέσμου Εντατικολογίας και διευθυντής του νοσοκομείου του Εσβάιλερ, Ούβε Γιάνζενς, «προς το παρόν η κατάσταση είναι ομαλή. Στο μεταξύ βλέπουμε ότι αυξάνεται αργά αλλά σταθερά ο αριθμός ασθενών με Covid-19». Ωστόσο ως επί το πλείστον δεν πρόκειται για κρίσιμες περιπτώσεις, όπως λέει. «Είναι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι με τα κλασικά συμπτώματα, πυρετό και πνευμονία».

Όπως διευκρινίζει όμως και ο διευθυντής του τμήματος εντατικής θεραπείας στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Άαχεν, Γκέρνοτ Μαρξ, η κατάσταση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. «Το μεγάλο κύμα των βαριά νοσούντων επίκειται και εκτιμάται ότι θα έρθει σε οκτώ με δέκα μέρες». Σύμφωνα με τον ίδιο είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πότε θα υπάρξει δραματική επιδείνωση της κατάσταση στη Γερμανία.

Υποδοχή ασθενών από Ιταλία και Γαλλία

Με δεδομένο ότι πολλές κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία παραμένουν άδειες, όλο και περισσότερα κρατίδια της χώρας προσφέρονται να αναλάβουν βαριά νοσούντες από την Ιταλία. «Η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα. Θέλουμε να βοηθήσουμε και να υποδεχθούμε ασθενείς από την Ιταλία», σημείωσε στο ραδιόφωνο RΒΒ ο δήμαρχος/ κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ ανακοινώνοντας τη σχετική πρωτοβουλία.

Παρόμοιες δράσεις έχουν ανακοινώσει επίσης Βαυαρία και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Σαξονία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο έχουν μεταφερθεί ήδη ασθενείς από το εξωτερικό. H Βάδη-Βυρτεμβέργη, για παράδειγμα, έχει αναλάβει νοσούντες από τη γειτονική Αλσατία της Γαλλίας, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες στις εντατικές.

28.000 κλίνες σε 1.200 ΜΕΘ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε στις αρχές Μαρτίου η Deutsche Bank, η Γερμανία των 82 εκατομ. κατοίκων διαθέτει 2.000 περίπου νοσοκομεία με συνολικά 497.000 κλίνες γενικής και άμεσης περίθαλψης (στοιχεία από το 2017), με το 78% εξ΄ αυτών να είναι σήμερα κατειλημμένες. 1.160 κλινικές, δηλαδή το 60% περίπου επί του συνολικού αριθμού των νοσοκομειακών μονάδων, διαθέτουν μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με συνολικά 28.000 κρεβάτια. Βάσει της έρευνας ωστόσο το 79%, δηλαδή 22.000 περίπου κλίνες, είναι σήμερα κατειλημμένες. Η Γερμανία διαθέτει τις περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ευρώπη.

Με πληθυσμό 66 εκατομμυρίων κατοίκων η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει συνολικά 102.000 κρεβάτια σε νοσοκομεία και μόλις 4.000 κλίνες σε ΜΕΘ. Σχετικά καλή είναι η εικόνα από τη διαθεσιμότητα κλινών στις ΗΠΑ που, ως γνωστόν, διαθέτει ένα συγκριτικά ανεπαρκές σύστημα υγείας. Με 327 εκατομμύρια κατοίκους οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.200 νοσοκομεία με συνολικά 792.000 κρεβάτια. Πάνω από τις μισές κλινικές διαθέτουν ΜΕΘ με συνολικά 99.000 κρεβάτια.

Κώστας Συμεωνίδης (FAZ, Welt, Tagesspiegel)