Με κεντρικό μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα συνεχίζει την τριήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο ο έλληνας πρωθυπουργός. Σήμερα συναντάται με τη βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.Ασφυκτικά γεμάτο είναι σήμερα το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Λονδίνο. Νωρίτερα συναντήθηκε με ομάδα επενδυτών στο Σίτι. Κεντρικό μότο σε κάθε συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού είναι πως μετά την απόφαση του Γιουρογκρούπ για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και εισέρχεται σε περίοδο ανάπτυξης.

Τονωτικό για τον ίδιο και το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης είναι η θετική ανακοίνωση του οίκου αξιολογησης Moody's, εκτιμούν αναλυτές. Το σύνθημα «η Ελλάδα αλλάζει σελίδα» κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε χθες με νέους έλληνες επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, το επανέλαβε στις επαφές του με το επενδυτικό λόμπι στο Σίτυ και προφανώς αυτό θα προβάλει και κατά την συνάντηση που θα έχει στις 16.00 τοπική ώρα με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Επίσκεψη με ιδιαίτερη βαρύτητα

Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται το Λονδίνο, γεγονός που προσδίδει στη συνάντηση Τσίπρα-Μέι ιδιαίτερη βαρύτητα. Μπορεί η Βρετανία να βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά ήταν και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, τόσο στο Κυπριακό όσο και στις σχέσεις της με την Τουρκία. Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ οι εμπορικές και κυρίως τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών είναι ισχυρές, τονίζουν κύκλοι της Ντάουνινγκ Στριτ. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η επίσκεψη Τσίπρα στη βρετανική πρωτεύουσα ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη, με ομιλία του στο London Business School. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ