Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 2023 καταγράφηκαν από τις αρχές περισσότερα εγκλήματα σε σχέση με το 2022. Αύξηση των δραστών με μεταναστευτικό υπόβαθρο.Η νέα έκθεση για την εικόνα της εγκληματικότητας στη Γερμανία παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο από την υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ από τους Σοσιαλδημοκράτες και τον επικεφαλής της Γερμανικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Χόλγκρ Μυνχ προκαλώντας, ήδη πριν καλά-καλά παρουσιαστεί επίσημα, έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία των γερμανικών αστυνομικών αρχών, σχεδόν έξι εκατομμύρια αξιόποινες πράξεις καταγράφηκαν σε όλη τη Γερμανία το περασμένο έτος, ποσοστό ρεκόρ από το 2016 μέχρι σήμερα.

Συνολικά πρόκειται για αύξηση άνω του 5%, ενώ ειδικότερα τα εγκλήματα βίας, στα οποία εστιάζει ειδικώς η έκθεση, έχουν αυξηθεί πάνω από 8%. Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ήδη από το 2022 είχε αρχίσει να καταγράφεται ανοδική τάση σε σειρά εγκληματικών ενεργειών: ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές, σωματικές βλάβες, εγκλήματα που τελούνται από νεαρούς δράστες.

Ελλείψεις στη γερμανική αστυνομία

Η γερμανική αστυνομία παρακολουθεί με ανησυχία την αύξηση της εγκληματικότητας, ειδικότερα των εγκλημάτων βίας και των εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας. Όπως αναφέρει ο Γιόχεν Κόπελκε, επικεφαλής του Συνδικάτου Αστυνομικών, τα νέα στοιχεία για την εγκληματικότητα σχετίζονται και με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στους κόλπους της γερμανικής αστυνομίας:

«Η τεταμένη κατάσταση ασφαλείας και η αύξηση της εγκληματικότητας καταδεικνύουν ότι πρέπει να επενδύσουμε άμεσα σε περισσότερο προσωπικό, να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην αστυνομία και να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για πρόληψη, υψηλότερη ταχύτητα αντίδρασης ως προς τη δίωξη και μοντέρνες, αποτελεσματικές αρχές ασφαλείας στη Γερμανία».

Αύξηση υπόπτων με μεταναστευτικό υπόβαθρο

Την ίδια ώρα, βάσει της νέας έκθεσης, το 40% των υπόπτων για τέλεση αδικημάτων δεν έχει γερμανικό διαβατήριο. Ένα στοιχείο που σίγουρα προκύπτει μεν από επίσημα αρχεία της αστυνομίας, το οποίο όμως, όπως παρατηρεί το Spiegel Online, δεν θα πρέπει να εργαλειοποιηθεί στο πλαίσιο της συζήτησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, κάτι που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ήδη πάντως, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα tagesschau.de, τα στοιχεία για την εγκληματικότητα δίνουν έδαφος για πολιτική αντιπαράθεση, με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές να ζητούν αυστηρότερα μέτρα και ελέγχους και ανώτατο όριο ως προς τους μετανάστες. Θέτουν επίσης στο επίκεντρο της κριτικής την αποτυχία της γερμανικής πολιτικής ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στη γερμανική κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ