Μιλώντας στη DW o υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης μιλά για τη νίκη κατά των αμερικανικών κυρώσεων, για τις προσπάθειες στο κομμάτι των ελληνοποιήσεων προϊόντων και το κλίμα που εισέπραξε από την ελληνική συμμετοχή στην ANUGA .Θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς και «συνάντηση κορυφής» ανάμεσα στην αφρόκρεμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα τροφίμων και ποτών και τον Μάκη Βορίδη. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακριβώς 90 ημέρες στο αξίωμα αυτό, γνώρισε σε ένα ταχύρυθμο μάθημα δύο ημερών, τον θαυμαστό και δυναμικό κόσμο της παγκόσμιας διατροφικής βιομηχανίας στον τεράστιο εκθεσιακό χώρο της ANUGA, μιας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις αυτού του είδους στον κόσμο.

«Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε την ΕΕ»

Στις δύο ημέρες περπάτησε την έκθεση, έσφιξε χέρια Ελλήνων εκθετών, άκουσε τι είχαν να του πουν, συνάντησε ξένους εμπόρους από το Ντουμπάι που αγοράζουν φέτα και λάδι αποκλειστικά από την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα δοκίμασε στα διάφορα περίπτερα κάθε είδους ελιά που κυκλοφορεί ανά την ελληνική επικράτεια φανερώνοντας την αδυναμία του στις ελιές. «Έτσι εξηγείται η μάχη που δώσατε για να εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς» τον πειράξαμε. «Έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τα προϊόντα υπό εξαίρεση;». «Είναι οι βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο», επιβεβαιώνει μιλώντας στο μικρόφωνο της DW. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα, και μάλιστα πολύ νωρίς μέσα στον Ιούλιο, ήταν συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη. Του εξέθεσα το θέμα και του ζήτησα να εξαιρεθούν ορισμένα ελληνικά προϊόντα από τους δασμούς, και μάλιστα αυτό τον εντυπωσίασε, γιατί ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση έθετε το θέμα αυτό. Μέχρι τότε η διαπραγματευτική προσέγγιση ήταν ότι αυτό θα έπρεπε να ενταχθεί στο συνολικό πακέτο της συζήτησης που κάνει η ΕΕ. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε, θα μέναμε σήμερα με τις ελιές και το ελαιόλαδο μέσα στη χώρα. Το ζήτημα αυτό έθεσε κι όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, και μάλιστα πολύ ψηλά στην ατζέντα, και ο κ. Μητσοτάκης. Και έφερε αυτό το αποτέλεσμα».

Αρκετοί εκθέτες με εξαγωγές κομπόστας ροδάκινων ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει τις ίδιες προσπάθειες και για τους ροδακινοπαραγωγούς που πλήττονται για δεύτερη φορά μετά της κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, και η παραγωγή τους πια είναι έτοιμη προς εξαγωγή.

«Θα τους αποζημιώσετε;» τον ρωτάμε. «Οι αποζημιώσεις είναι μία προσέγγιση του θέματος, δεν θα ήθελα να μπούμε τώρα στις λύσεις. Έχω σκεφτεί μια σειρά από πράγματα, τα οποία θα πρέπει να είναι ενταγμένα στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου. Το τοπίο είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Πρέπει να δούμε, πρώτον, εάν τελικώς εφαρμοστούν οι κυρώσεις, και δεύτερον, να ξέρετε ότι περιμένουμε μιαν απόφαση της επιτροπής διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στον οποίο έχει προσφύγει η ΕΕ εναντίον των ΗΠΑ. Άρα εκεί υπάρχει κάτι που μπορεί μεν να επέτρεψε στον κ. Τραμπ να επιβάλει δασμούς, αλλά μπορεί και το αντίθετο, να επιτρέψει και στην ΕΕ να επιβάλλει δασμούς, άρα μπορεί να μπούμε σε μια λογική συμψηφισμών».

Συνεχής ο αγώνας για ελληνοποιήσεις προϊόντων

Το άλλο δυνατό χαρτί της Ελλάδας στην ANUGA ήταν η φέτα, που παρά τις προσπάθειες που γίνονται, ο πόλεμος για την κατοχύρωση της ελληνικότητάς της συνεχίζεται. Ο Μάκης Βορίδης δηλώνει ότι η μάχη για τα προϊόντα, την ποιότητά τους και την ταυτότητά τους, είναι μια μάχη που θα εξελίσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο και θα γίνει ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου του. «Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κάνει και θέλει μια συνεννόηση με τις εταιρίες. Έχω μιλήσει πολύ για το θέμα των ελληνοποιήσεων που είναι το ένα θέμα. Το δεύτερο είναι τί κάνεις για να προστατέψεις τα προϊόντα αυτά σε αγορές που δεν έχεις ακόμη διεισδύσει, ή έχεις διεισδύσει λίγο, αλλά καθώς θα διεισδύεις προφανώς αυτά τα προϊόντα θέλουν προστασία. Θα ακούσατε για το Creek Jogurt, που διεκδικούσε ως τίτλο γιαπωνέζικη εταιρεία. Η έννοια εδώ του ΠΟΠ, (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) είναι έννοια ευρωπαϊκή. Αν δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία, αυτό δεν αναγνωρίζεται».

Ένα άλλο παράπονο από εκθέτες ήταν έλλειψη εργατικών χεριών για την παραγωγή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι θεωρούν εξαιρετικά δύσκαμπτη τη νομοθεσία κυρίως την ασφαλιστική των εργατών που στη συντριπτική πλειοψηφία είναι αλλοδαποί. Με βάση τη νομοθεσία πρέπει να ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, το αίτημα των παραγωγών όμως είναι να ασφαλίζονται με εργόσιμο, γιατί ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο και στη μορφή εργασίας τους. «Ζητούν να βρουν τρόπο να ´νομιμοποιήσουν´ την απασχόληση μη νομίμως εργαζομένων αλλοδαπών» υποστηρίζει ο κ. Βορίδης. «Είναι ζητήματα που η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει, δεν είναι του δικού μου υπουργείου, αλλά το επηρεάζουν, γιατί επηρεάζουν την παραγωγή. Κι επομένως είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να κάνουμε με το υπουργείο Εργασίας, δεν έχω ακόμη μιλήσει, είναι ένα από τα θέματα συναντήσεων που θα κάνω».

Θα μειωθούν τα κονδύλια για την αγροτική πολιτική;

Ανησυχία καταγράφεται στον αγροτικό κόσμο από φήμες ότι στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, θα απορροφηθούν κονδύλια προορισμένα για την αγροτική πολιτική, πάνω στην οποία έχει φτιαχτεί η ΕΕ, για να καλύψουν ανάγκες και στο μεταναστευτικό. «Θέση μας είναι ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός. Αν η Ένωση θέλει να διευρύνει τις φιλοδοξίες της, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσει και τον προϋπολογισμό της. Η έξοδος της Βρετανίας πιέζει ακόμη περισσότερο, γιατί η Βρετανία είναι χώρα που δίνει χρήματα στην ΕΕ και επομένως θα λείψουν μελλοντικά χρήματα». Μιλώντας μετά την περιήγηση στους έκθετες, στο χώρο της Enterprise Greece ο κ. Βορίδης συνεχάρη τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες στην έκθεση, αλλά και τους μάγειρες και τους βοηθούς τους που με την τέχνη τους, «απογείωσαν» την γεύση των ελληνικών προϊόντων.

Με λίγο ελληνικό κρασάκι στο χέρι και ελληνική μουσική εκθέτες και ξένοι αγοραστές, τα ξανάπαν με τον υπουργό σε πιο χαλαρό κλίμα. «Εισέπραξα κλίμα αισιοδοξίας από τις εταιρείες, παρά το ότι προσδοκούν πολλά από τη νέα κυβέρνηση» είπε στη DW ο Μάκης Βορίδης. «Είναι σαφές ότι είναι ένας πολύ σφριγηλός και δυναμικός τομέας ο τομέας των επιχειρήσεων τροφίμων. Μας εκπροσωπεί επάξια στο εξωτερικό. Παρά το μέγεθός μας ως χώρας, συνολικά στην έκθεση αυτή, που είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, είμαστε 4η σε παρουσία. Από μόνο του κάτι λέει για το δυναμισμό στον κλάδο». Αυτό ηχεί ως δέσμευση ότι σε δύο χρόνια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τέτοια εποχή πάλι την ANUGA θα επισκεφθεί. Η γαστριμαργική «μάχη της ελιάς» συνεχίζεται.

Ειρήνη Αναστασοπούλου, Κολωνία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ