Ο αρμόδιος υπουργός θα καταθέσει μελέτες για τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική βουλή. Ολοκληρωμένες μελέτες ωστόσο δεν υπάρχουν. Υπάρχουν φόβοι για παραπλανητικές μελέτες;Σύγχυση και προβληματισμό προκαλούν τα ήξεις αφίξεις της βρετανικής κυβέρνησης, όσον αφορά τη διαφάνεια και ενημέρωση του κοινοβουλίου σε σχέση με τον χειρισμό των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα όρια της γελοιότητας αγγίζει η συμπεριφορά του υπουργείου που είναι υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες συνήλθε η ειδική επιτροπή της Βουλής που εποπτεύει τη διαδικασία του Brexit, μετά από επίσημο αίτημα του Εργατικού Κόμματος, συνεπικουρούμενου από τα κόμματα της ανττιπολίτευσης.

Η διαπραγμάτευση για το Brexit στη βρετανική Βουλή

Ο Στιβ Μπέικερ, υφυπουργός στο υπουργείο που είναι αρμόδιο για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε πως θα δοθούν στην εν λόγω επιτροπή 58 μελέτες για τις ποσοστικές και ποιοτικές επιπτώσεις που θα επιφέρει το Brexit σε κάθε τομέα της οικονομίας της χώρας. Απευθυνόμενος μάλιστα στην αντιπολίτευση είπε χαρακτηριστικά: «Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική μας θέση. Είστε μ' εμάς ή μ' αυτούς;».

Εδώ και μήνες παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά της, όσον αφορά την διαπραγματευτική της θέση. Τόσο η πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις περιορίζονται σε αοριστολογίες και γενικόλογα σλόγκαν, αφήνοντας στην ουσία τη Βουλή έξω από τη διαπραγμάτευση.

Φόβοι για παραπλανητικές μελέτες

Χθες το βράδυ σε μια χαώδη, γεμάτη αντεγκλήσεις συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit, συμφώνησε να καταθέσει τις 58 μελέτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σε διάστημα τριών εβδομάδων. Ωστόσο σήμερα ο Ντέιβιντ Ντέιβις δηλώνει πως ολοκληρωμένες μελέτες δεν υπάρχουν κι ότι πρόκειται για αποσπάσματα εκτιμήσεων για τις οικονομικές επιπτώσεις της αποχώρησης.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η παρέμβαση του υπουργού έχει απώτερο στόχο την επιλεκτική ή αλλοιωμένη κατάθεση των 58 μελετών που είναι γνωστό σε όλους ότι έχει στην κατοχή της η βρετανική κυβέρνηση. Το θέμα φυσικά δεν πρόκειται να θαφτεί, όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στη ολομέλεια της Βουλής ότι θα δοθούν εκθέσεις και μάλιστα θα περάσουν από ενδελεχή έλεγχο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο