Με το Κατάρ σε ρόλο διαμεσολαβητή για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η Τουρκία χάνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως διαμεσολαβήτρια ειρήνης.Αν και στην συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τετραήμερα κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, το Κατάρ και όχι η Άγκυρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο, η Τουρκία χαιρέτησε τη συμφωνία και συνεχάρη το Κατάρ.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «θετική εξέλιξη για την αποφυγή ενός νέου αιματοκυλίσματος». Η Άγκυρα αναμένει όπως αναφέρει η ανακοίνωση την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» που περιλαμβάνει επίσης την παροχή μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, κάτι στο οποίο θέλει να εμπλακεί και η Τουρκία.

«Ελπίζουμε ότι η ανθρωπιστική παύση θα συντείνει σε μια μόνιμη διακοπή της σύγκρουσης και θα εγκαινιάσει μια διαδικασία για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξ..

Παράλληλα η Άγκυρα συνεχίζει τη μεταφορά Τούρκων πολιτών από τη Γάζα στην Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να φτάσουν σήμερα 100 Τούρκοι πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους, που πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο χθες. Η αιφνίδια συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας ακύρωσε χθες την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με νηοπομπή 1000 πλοίων από την Τουρκία στη Γάζα, στερώντας από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την ευκαιρία να προβάλλει τη σημασία της Τουρκίας στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Φαίνεται ότι αυτό είναι καθαρά ζήτημα του Αραβικού κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ