Οι αμφιλεγόμενες πρακτικές της γαλλικής αστυνομίας έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. ΜΚΟ προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ελέγχους ταυτοτήτων με ρατσιστικά κριτήρια.Για διακρίσεις και ρατσισμό εις βάρος μερίδας πολιτών κατά τον έλεγχο των αστυνομικών ταυτοτήτων στη Γαλλία κάνουν λόγο έξι διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στις οποίες η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch και η Open Society Justice Initiative.

Οι οργανώσεις αυτές προσέφυγαν την Παρασκευή στο Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας, καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι έλεγχοι ταυτοτήτων στους πολίτες.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Ποινικό Κώδικα «όποια και εάν είναι η συμπεριφορά ενός ατόμου» η αστυνομία μπορεί να κάνει έλεγχο ταυτότητας. Και αυτοί οι έλεγχοι ξεπερνούν τα 14 εκατομμύρια τον χρόνο στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία του 2016.

«Συστημικές διακρίσεις»

Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τη διαμόρφωση «μιας κουλτούρας ελέγχων με βάση την εμφάνιση, την όψη, τα χαρακτηριστικά του προσώπου των πολιτών». Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που προκύπτουν από σειρά ερευνών άνθρωποι με σκούρο δέρμα είναι αυτοί που υφίστανται ασύγκριτα περισσότερους ελέγχους.

Κατά συνέπεια, στην προσφυγή γίνεται λόγος για «συστημικές διακρίσεις», οι οποίες μάλιστα έχουν καθιερωθεί ως πρακτική.

Για τη δικηγόρο που εκπροσωπεί τις προσφεύγουσες οργανώσεις πρόκειται για «μια νοοτροπία που έχει περάσει στην ίδια τη γαλλική κοινωνία και δεν αφορά μόνο μεμονωμένους αστυνομικούς που διενεργούν ελέγχους».

Ένα δεύτερο στοιχείο της προσφυγής είναι ότι συχνά αστυνομικοί δεν φορούν σε εμφανές σημείο, ως οφείλουν, τον αριθμό του αστυνομικού μητρώου τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ