Καραντίνα για εισερχόμενους ταξιδιώτες από Σουηδία. Παραμένει η προειδοποίηση για ταξίδια στην Τουρκία. Τηλεδιάσκεψη με Ελλάδα και Κύπρο. Η Γερμανία θα υποδεχθεί άμεσα και άλλα 300 προσφυγόπουλα από την Ελλάδα.Την Τρίτη 16 Ιουνίου η Γερμανία καταργεί τους ελέγχους στα σύνορά της με τα γειτονικά κράτη Αυστρία, Γαλλία, Δανία και την Ελβετία και δεν θα ελέγχει πλέον ταξιδιώτες που θα έρχονται με πτήσεις από την Ιταλία. Παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου τη σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επισήμανε ότι αυτή η ρύθμιση δεν θα ισχύει για την Ισπανία για λόγους αμοιβαιότητας. Οι έλεγχοι για τις πτήσεις από την Ισπανία θα αρθούν στις 21 Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα που η Μαδρίτη θα άρει τους δικούς της ελέγχους για ταξιδιώτες από τη Γερμανία.

Για εισερχόμενους ταξιδιώτες από τη Σουηδία στη Γερμανία εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Αιτία για τη διατήρηση αυτού του μέτρου είναι ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα στη σκανδιναβική χώρα ξεπερνά τους 50 εντός του διαστήματος των επτά ημερών. Ο κ. Ζεεχόφερ κατέστησε σαφές πως αν στο μέλλον ξεπεραστεί σε κάποια χώρα ή σε συγκεκριμένη περιοχή της ΕΕ αυτό το όριο, τότε η γερμανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει αν θα πρέπει να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους.

Τηλεδιάσκεψη με Ελλάδα και Κύπρο

Για τις χώρες εκτός ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί εισόδου στη Γερμανία προσωρινά ως τα τέλη Αυγούστου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε αργότερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι αυτή η ρύθμιση αφορά και την Τουρκία. Το αν θα αλλάξει θα εξαρτηθεί και από την απόφαση της Κομισιόν αναφορικά με την είσοδο ταξιδιωτών στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ο τούρκος πρέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να επικοινωνήσει επ’ αυτού τηλεφωνικώς με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο ίδιο μπρίφινγκ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με συναδέλφους του από 12 κράτη-μέλη της ΕΕ, ανάμεσα τους ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι, όπως στην τελευταία τους τηλεδιάσκεψη στις 18 Μαΐου, ο συντονισμός των δράσεων προκειμένου να διασφαλιστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σαιζόν ασφαλή διασυνοριακά ταξίδια στην Ευρώπη. Σημείο αναφοράς των συνομιλιών είναι το «ταξιδιωτικό πακέτο» που έχει αποφασίσει η Κομισιόν τον Μάιο.

Υποδοχή και άλλων προσφυγόπουλων από την Ελλάδα

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υποδοχή προσφυγόπουλων από την Ελλάδα στη συνέντευξη τύπου ο Χορστ Ζεεχόφερ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα τηρήσει την υπόσχεσή της να υποδεχθεί 350 παιδιά. Τα πρώτα 47 είχαν έρθει στις 18 Απριλίου στη Γερμανία. Οι διαδικασίες για την υποδοχή και των άλλων που είχαν σταματήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοίού έχουν ξεκινήσει πάλι. Υπάλληλοι του υπουργείου του επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα. Όπως διαβεβαίωσε, ως τον Ιούλιο θα έρθουν και τα υπόλοιπα παιδιά. Ανάμεσά τους θα είναι 243 άρρωστα προσφυγόπουλα, τα οποία θα συνοδεύονται από τους γονείς και τα αδέλφια τους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ