Ο γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ διαπραγματεύεται με Βουλγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ρουμανία για διαθέσιμα εμβόλια. Αποφασιστικός μήνας ο Ιανουάριος.Επίμαχο θέμα εδώ και ημέρες στη γερμανική κοινή γνώμη είναι οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν στις ποσότητες εμβολίων κατά του κορωνοϊού που διαθέτει η χώρα. Μετά από μια απογραφή των αποθεμάτων, που έκανε όταν ανέλαβε το αξίωμα του την περασμένη εβδομάδα ο νέος υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ανακοίνωσε ότι οι διαθέσιμες ποσότητες όπως και αυτές που αναμένεται να παραδοθούν ακόμη, δεν αρκούν για να εμβολιαστούν φέτος όλοι όσοι το επιθυμούν, προπαντός με την αναμνηστική δόση. Όπως ενημέρωσε το απόγευμα της Πέμπτης σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, ο αριθμός των δόσεων του παρασκευάσματος της BioNTech/Pfizer που θα διατεθούν ως και την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου κυμαίνεται στα τρία εκατομμύρια. Άλλες τόσες περίπου δόσεις θα παραδώσει ως το τέλη Δεκεμβρίου και η Moderna. Αυτές οι ποσότητες δεν αρκούν, σύμφωνα με τον κ. Λάουτερμπαχ, για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας. Στη Γερμανία πραγματοποιούνται καθημερινά 1 – 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, κυρίως με την αναμνηστική δόση. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους ρυθμούς παροχής εμβολίων στην Ευρώπη, τόνισε ο Κάρλ Λάουτερμπαχ.

Μεταλλάξεις και νέοι εμβολιασμοί

Η ίδια προβληματική εικόνα παρουσιάζεται και για το πρώτο τρίμηνο 2022. Οι παραγγελίες που έχουν κλείσει για αυτό το διάστημα προβλέπουν γύρω στα 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων BioNTech/Pfizer και Moderna. Οι ανάγκες όμως της Γερμανίας ανέρχονται στα 70 εκατομμύρια. Από αυτές τα 50 εκατομμύρια αφορούν τον αναμνηστικό εμβολιασμό και τα 20 εκατομμύρια τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου. Η αναγκαιότητα για μεγαλύτερες ποσότητες σχετίζεται με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού «Όμικρον». Με βάση τις εμπειρίες στη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι η «Δέλτα». Προϋπόθεση για να περιοριστεί η εξάπλωση της «Όμικρον» είναι, εκτός από την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ο μαζικός εμβολιασμός το άμεσα επόμενο διάστημα. Αυτό αφορά ειδικά την τρίτη δόση, καθώς το ποσοστό προστασίας κυμαίνεται στο 70-80%. Ο κ. Λάουτερμπαχ επισήμανε πως από τους ρυθμούς των εμβολιασμών τον Ιανουάριο θα κριθεί, κατά πόσο το κύμα της μετάλλαξης «Όμικρον» στη Γερμανία θα είναι ήπιο ή όχι. Από αυτή την άποψη «οι εμβολιασμοί το Μάρτιο δεν είναι σημαντικοί», δήλωσε ενδεικτικά.

Επανειλημμένα ο νυν υπουργός Υγείας τόνισε στη συνέντευξη τύπου πως για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας δεν ευθύνεται ο προκάτοχός του Γενς Σπαν. Προϋπόθεση για να διατεθούν από τις αρχές του 2022 μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων από αυτές που είχαν αρχικά συμφωνηθεί ήταν η Γερμανία μέσω της ΕΕ, η οποία συντονίζει τις παραγγελίες για τα κράτη-μέλη, να είχε υποβάλει παραγγελίες στις παρασκευαστικές εταιρίες το αργότερο τέλη Σεπτεμβρίου. Η μετάλλαξη «Όμικρον» που οδήγησε στην εντατικοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού για την αναμνηστική δόση και τη μείωση του ελάχιστου χρονικού διαστήματος κάτω των έξη μηνών για αυτή τη δόση, εμφανίστηκε όμως το Νοέμβριο. Αν δεν παρουσιαζόταν η «Όμικρον», οι διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων θα αρκούσαν.

2,2 δις ευρώ για επιπλέον αγορές εμβολίου

Προκειμένου να προμηθευτεί άμεσα επιπλέον εμβόλια, ο γερμανός υπουργός Υγείας έχει έρθει μετά από συνεννόηση με την Κομισιόν σε επαφή με τους ομολόγους του στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Οι χώρες αυτές διαθέτουν αναξιοποίητες ποσότητες εμβολίων. Πάντα εν γνώσει της Κομισιόν ο κ. Λάουτερμπαχ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες BioNTech/Pfizer και Moderna, προκειμένου να παραδώσουν γερμανικές παραγγελίες νωρίτερα απ’ ότι έχει συμφωνηθεί. Ανταποκρινόμενη σε αυτό το αίτημα η Moderna υποσχέθηκε να παραδώσει ως το τέλος του τρέχοντος έτους άλλα δέκα εκατομμύρια δόσεις. Ενδεχομένως την ίδια ποσότητα να διαθέσει η εταιρεία και τον Ιανουάριο. Για τις επιπλέον αγορές εμβολίων την Τετάρτη η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής έχει εγκρίνει κονδύλιο ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ