Καγκελάριος και κρατίδια συζήτησαν την πορεία των εμβολιασμών στη Γερμανία που επιταχύνεται και τα δικαιώματα για εμβολιασμένους. Η διάσκεψη δεν καταλήγει σε απόφαση.Μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των υπερηλίκων και των ευπαθών ομάδων ξεκινά στη Γερμανία αυτό το Σαββατοκύριακο ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των εξήντα ετών, ανακοίνωσε το βράδι στο Βερολίνο η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη δυόμιση ωρών με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η πορεία της εκστρατείας των εμβολιασμών κατά το κορωνοϊού. Επειδή το δεύτερο εξάμηνο θα διατεθούν γύρω στα 80 εκ. δόσεις εμβολίων και στη συνέχεια οι παρασκευαστικές εταιρείες θα παραδίδουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες, το αργότερο τον Ιούνιο θα καταργηθεί, σύμφωνα με την καγκελάριο, η λίστα προτεραιότητας. Ο καθένας που επιθυμεί να εμβολιαστεί θα μπορεί από τον Ιούνιο και μετά να δηλώνεται είτε στα κέντρα εμβολιασμού είτε σε 65.000 οικογενειακούς γιατρούς.

Αναφερόμενη στο ρωσικό παρασκεύασμα Sputnik V η καγκελάριος τόνισε ό,τι προϋπόθεση για την κυκλοφορία του στη Γερμανία είναι η αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Εκτός αυτού επισήμανε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ενδιαφέρον για τη Γερμανία τους άμεσα επόμενους μήνες. Για αργότερα η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας.

Καμία απόφαση για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων

Ένα δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη ήταν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων και όσων έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό. Σύμφωνα με την καγκελάριο, η συζήτηση έγινε στη βάση γνωμάτευσης του κρατικού λοιμωξιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Το RKI εκτιμά ότι είναι ελάχιστος ο κίνδυνος οι εμβολιασμένοι και αυτοί που έχουν αναρρώσει να μεταδώσουν την αρρώστια: οι πρώτοι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και οι δεύτεροι αν η ανάρρωση έγινε εντός των τελευταίων έξι μηνών ή έχουν εμβολιαστεί με μια δόση ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Η διάσκεψη δεν κατέληξε όμως σε μια απόφαση επειδή θεώρησε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σε βάθος. Η καγκελάριος αναμένει μια δύσκολή «κοινωνική συζήτηση» γύρω από αυτό το ζήτημα – προπαντός στη «μεταβατική περίοδο» όπου μόνο ένα μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. «Θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη ευαισθησία», τόνισε. Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, υποστήριξε ότι θα πρέπει οι εμβολιασμένοι και αυτοί που έχουν αναρρώσει να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα. Πάντως, η διάσταση απόψεων μεταξύ των πρωθυπουργών για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων ήταν τόσο μεγάλη που τελικά δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί κοινός παρονομαστής. Ο δήμαρχος Βερολίνου, Μίχαελ Μύλερ, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τη βουλή να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ