Κυβέρνηση και κόμματα καταδικάζουν την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου και τη σύλληψη του Πρoτάσεβιτς. Σιγή από την πλευρά της γερμανικής οικονομίας.Η αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair στο Μiνσκ, το οποίο πετούσε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, υπό το πρόσχημα τρομοκρατικής απειλής και η σύλληψη του αντιφρονούντα λευκορώσου μπλόγκερ, Ρομάν Πρoτάσεβιτς, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις γερμανών πολιτικών. Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «πρωτοφανή ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας» και ζήτησε την αποφυλάκιση του Προτάσεβιτς. Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε χθες το βράδυ ο πρέσβης της Λευκορωσίας στο Βερολίνο. Προηγουμένως ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, είχε χαρακτηρίσει «αναξιόπιστες» τις μέχρι στιγμής εξηγήσεις της κυβέρνησης της Λευκορωσίας και ζήτησε διευκρινήσεις για το τι ακριβώς συνέβη με την πτήση που επέβαινε ο Ρ. Προτάσεβιτς, καθώς και σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτός και η σύντροφος του.

Την ενέργεια των αρχών της Λευκορωσίας καταδίκασαν επίσης οι υποψήφιοι καγκελάριοι των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, των Πρασίνων, Ανναλένα Μπέρμποκ, και των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς. «Κρατική αεροπειρατεία» χαρακτήρισε την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου ο εκπρόσωπος της ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά, Γκρέγκορ Γκίζι. Όπως επισήμανε, με καταπίεση δεν κατάφερε κανένας αυταρχικός ηγέτης να παραμείνει μακροπρόθεσμα στην εξουσία. Ο δε πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις και για κρατικές επιχειρήσεις της Λευκορωσίας.

Επιφυλακτική στάση της γερμανικής οικονομίας

Η Λουφτχάνσα ανακοίνωσε ότι προσωρινά σταματά κάθε πτήση στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Πρόκειται για τη μοναδική αντίδραση από το χώρο της γερμανικής οικονομίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η σιγή σχετίζεται με οικονομικά συμφέροντα. Περίπου 350 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Λευκορωσία, όπως για παράδειγμα η Siemens, η Bosch, καθώς επίσης και πολλές μεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανία εισάγει από εκεί κυρίως λιπάσματα, ανθρακικό κάλιο και άλατα που είναι σημαντικά για τη γεωργία. Η Λευκορωσία είναι παγκοσμίως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αυτών των προϊόντων και δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Εκτός αυτού, από την Ουκρανία περνά αγωγός που φέρνει ρωσικό πετρέλαιο στη Γερμανία. Επειδή και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παρόμοια οικονομικά συμφέροντα, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Σύνοδο Κορυφής δεν αφορούν επιχειρήσεις, αλλά άτομα. Οι εισαγωγές από τη Λευκορωσία στη Γερμανία ανήλθαν το 2020 στα 730 εκ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές από την Ελλάδα ξεπέρασαν τα 2,2 δις ευρώ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ