Μετά από καθυστερήσεις, σοβαρές ενστάσεις και συνεχιζόμενες απεργίες εγκρίθηκε από τη γερμανική βουλή ο προϋπολογισμός. Το δημοσιονομικό «παιχνίδι» θα συνεχιστεί στα κρατίδια.Το γερμανικό κοινοβούλιo, η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε τελικά το πρωί της Παρασκευής με την πλειοψηφία των τριών κομμάτων συγκυβέρνησης τον γερμανικό προοϋπολογισμό για το 2024 μετά από πολύμηνες προστριβές και έντονες διαφωνίες με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο γερμανικός Τύπος μάλιστα υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα έπρεπε ήδη να έχει εγκριθεί από τον Δεκέμβριο του 2023 και όχι στις 2 Φεβρουαρίου του 2024, γεγονός ενδεικτικό της ιδιαίτερα δύσκολης πολιτικής και δημοσιονομικής κατάστασης στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες.

Για τη χρονιά που διανύουμε προβλέπονται έτσι στη Γερμανία κρατικές δαπάνες ύψους 477 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο νέος δημόσιος δανεισμός αγγίζει τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ, το ανώτατο δηλαδή όριο που προβλέπεται συνταγματικά βάσει του κανόνα του χρεόφρενου, ο οποίος εφαρμόζεται εκ νέου φέτος.

Πάγωμα στην επιδότηση για το αγροτικό ντίζελ

Μεταξύ άλλων υπερψηφίστηκε και η κρίσιμη διάταξη περί σταδιακής κατάργησης της επιδότησης για το αγροτικό ντίζελ μέχρι το 2026, κάτι που αποτέλεσε τη βασική δηλαδή αιτία προστριβής της γερμανικής κυβέρνησης με τους αγρότες το τελευταίο διάστημα, πυροδοτώντας μαζικές κινητοποιήσεις, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα σε γερμανικά κρατίδια.

Αναφορικά με τον επιμέρους νόμο για τη χρηματοδότηση του γερμανικού προϋπολογισμού, στον οποίο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για το αγροτικό ντίζελ, πρόσθετα εμπόδια αναμένεται να προκύψουν ενόψει της ψηφοφορίας που θα πρέπει να ακολουθήσει στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την Μπούντεσρατ, η οποία δεν αναμένεται να συνεδριάσει πριν από το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Μπούντεσρατ, όπου εκπροσωπούνται τα γερμανικά κρατίδια, δεν συμπεριέλαβε το επίμαχο θέμα στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίασή της, κατόπιν πιέσεων από γερμανικά κρατιδία, στα οποία κυβερνούν αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες.

Από εκεί και πέρα, υπερψηφίστηκαν επίσης από το γερμανικό κοινοβούλιο σήμερα και οι αμφιλεγόμενες διατάξεις για την επιβολή υψηλότερων φόρων στις επιβατικές πτήσεις καθώς νέες ρυθμίσεις για περιστολή κοινωνικών επιδομάτων.

Για την τρικομματική κυβέρνηση πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αναγκαίων περικοπών αλλά και επιβεβλημένων συμβιβασμών, ο οποίος «προσφέρει ασφάλεια για τα μελλοντικά σχέδια και τις επενδύσεις» κατά τα λεγόμενα του Ντένις Ρόντε, αρμόδιου για θέματα προϋπολογισμού από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες πιέζουν μέσω κρατιδίων

Την ίδια ώρα οι Χριστιανοδημοκράτες επικρίνουν τον σύντομο χρόνο διαβουλεύσεων για έναν τόσο σύνθετο προϋπολογισμό, ενώ ήδη ασκούν έντονες πιέσεις ενόψει της διαδικασίας στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, όπου τον λόγο έχουν τα ομόσπονδα ρατίδια.

Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κρίστιαν Χάαζε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που αποκαλύπτει το «θράσος» της κυβέρνησης, η οποία «αγνοεί τους πολίτες».

Τον προϋπολογισμό του 2024 απορρίπτει, τέλος, συλλήβδην η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Πέτερ Μπέρινγκερ.

Κι όλα αυτά ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η 24ωρη απεργία των ΜΜΜ σε όλη τη χώρα πλην της Βαυαρίας, έχοντας παραλύσει την κυκλοφορία ειδικά στις μεγάλες πόλεις, μία μέρα μετά τις απεργίες σε έντεκα μεγάλα αεροδρόμια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ