Τα μισά και πλέον από τα τρόφιμά μας καταλήγουν στα σκουπίδια. Μόνο στη Γερμανία πετιούνται κάθε χρόνο έως και 20 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων. Αν πετούσαμε λιγότερα, θα έπεφταν οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές και θα υπήρχαν αρκετά για τους πεινασμένους του πλανήτη. Τα τρόφιμα που πετάμε στην Ευρώπη θα επαρκούσαν δύο φορές για να τραφούν οι άτυχοι συνάνθρωποί μας.

Όταν έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2010 η τηλεταινία Απ’ το ράφι στα σκουπίδια (FrischoufdenMüll) του ValentinThurn, η κρατική γερμανική τηλεόραση ARD σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης. Έπειτα από την έκδοση του παρόντος βιβλίου που συνέγραψαν ο ValentinThrun και ο StefanKreutzberger καθώς και την προβολή του ντοκιμαντέρ TastetheWaste, ακολούθησαν καμπάνιες ευαισθητοποίησης από πλήθος καταναλωτικών ενώσεων.

Η άσκοπη σπατάλη τροφίμων είναι φυσικά ασυγχώρητη, το ίδιο όμως και η μοιρολατρική αντιμετώπιση του φαινομένου. Λύσεις υπάρχουν και μπορούν να αναζητηθούν στους τοπικούς συνεταιρισμούς που φέρνουν σε άμεση επαφή τους αγρότες με τους καταναλωτές, καθώς και στην υγιεινή κουζίνα, που γνωρίζει πώς να εκμεταλλευτεί τα υπολείμματα του χθεσινού τραπεζιού.

Για τον Έλληνα αναγνώστη υπάρχουν στο τέλος του βιβλίου κάποιες ιστοσελίδες με πληροφορίες και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει αρχίσει να συζητείται πλέον και στην ελληνική επικαιρότητα. Πόσο μάλλον τώρα, που η οικονομική συγκυρία μας αναγκάζει να κάνουμε μια πιο προσεκτική διαχείριση στα τρόφιμα και να στηρίζουμε την τοπική μας παραγωγή.

 

Ο StefanKreutzberger (Στέφαν Κροϊτσμπέργκερ), γεννημένος το 1961 και με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, εργάζεται ως δημοσιογράφος και σύμβουλος ΜΜΕ σε θέματα περιβάλλοντος, κατανάλωσης και διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας. Το 2009 δημοσιεύτηκε το επιτυχημένο βιβλίο του Η οικολογική απάτηΠώς θα καταλάβετε την κοροϊδία με τα δήθεν πράσινα προϊόντα (Die ÖkolügeWieSiedengrünenEtikettenschwindeldurchschauen). OKreutzberger είναι μέλος του συμβουλίου του Γερμανικού Ιδρύματος Περιβάλλοντος (DeutschenUmweltstiftung).

 

OValentinThurn (Βάλεντιν Τουρν) γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε γεωγραφία καθώς και δημοσιογραφία στη Γερμανική Σχολή Δημοσιογραφίας του Μονάχου. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 40 τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά φιλμ για λογαριασμό των κρατικών καναλιών ARD, ZDF και ARTE. Με αφορμή την τηλεταινία Εγώ είμαι η Αλ Κάιντα (IchbinAlKaida) ήταν υποψήφιος το 2006 για το αριστείο της γερμανικής τηλεόρασης (DeutschenFernsehpreis), ενώ το 2003 πήρε το βραβείο ΜΜΕ του γερμανικού Υπουργείου Αναπτυξιακής Βοήθειας για το ρεπορτάζ Γενετική επανάσταση και παγκόσμια πείνα (GenrevolutionundWelthunger).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ