Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έθεσε και πάλι ζήτημα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, μιλώντας σε εγκαταστάσεις της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Παράλληλα συνεχίζεται ο πόλεμος των NAVTEX.Εν μέσω των νεων αυστηρότερων μέτρων κυκλοφορίας (τα Σαββατοκύριακα) για την πανδημία, που φαίνεται να εισέρχεται πλέον σε κρισιμότερη φαση, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ θέτει και πάλι θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Η Αγκυρα είναι φανερά ενοχλημένη από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ε.Ε. και ΗΠΑ λένε ξεκάθαρα πως οι ενέργειες της Τουρκίας είναι επιθετικές και προκαλούν ένταση. Η απάντηση έρχεται δια στόματος Ακάρ.

«Οι επιστημονικές και τεχνικές εργασίες που διεξάγουμε παρουσιάζονται ως πρόκληση και κορύφωση της έντασης», λέει ο υπουργός Άμυνας και συνεχίζει: «Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, δεν συνάδει με την καλή γειτονία. Είμαστε υπέρ της λύσης μέσω του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουμε δείξει και συνεχίζουμε να δείχνουμε τις καλές προθέσεις μας στο ζήτημα. Αναμένουμε αυτό να γίνει αντιληπτό».

Αμφισβήτηση για συγκεκριμένα νησιά

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ακολούθως προχώρησε στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο σε ομιλία του στις εγκαταστάσεις της αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Τουρκίας (ΤUSAS). Όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο που η κυριαρχία τους δεν έχει δοθεί με κανέναν τρόπο στην Ελλάδα».

Πρέπει να σημείωθεί ότι, παρά την έξαρση της πανδημίας και την οικονομική κρίση, ο πόλεμος των ΝΑVΤΕΧ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καλά κρατεί και το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρείς εξακολουθεί να αλωνίζει στην περιοχη της τελευταίας ΝΑVΤΕΧ που είχε εκδώσει η Αγκυρα για το εν λόγω πλοίο.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ