Εξαρχής οι οιωνοί προμήνυαν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο. Η «Διάσκεψη για την Παλαιστίνη» διακόπηκε από την αστυνομία με αφορμή ένα βίντεο πριν καλά-καλά ξεκινήσει.Εδώ και μέρες επικρατούσε πονοκέφαλος στις γερμανικές αρχές ασφαλείας για τη λεγόμενη Διάσκεψη για την Παλαιστίνη, που θα διεξαγόταν στο Βερολίνο από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι την Κυριακή, στη σκιά μιας επαπειλούμενης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλκι ενώ η ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται.

Τελικά η αμφιλεγόμενη διοργάνωση διακόπηκε κατά την έναρξή της και συγκεκριμένα με αφορμή την προβολή βίντεο του Παλαιστίνιου συγγραφέα Σαλμάν Αμπού Σίτα. Διακόπηκε επίσης η ζωντανή μετάδοση των ομιλιών που ήταν προγραμματισμένες, μεταξύ αυτών και του επικεφαλής του ΜΕΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος επρόκειτο να παρέμβει για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, με τον ίδιο να καταδικάζει στη συνέχεια σφοδρά τα γεγονότα της Παρασκευής μέσω βίντεο.

Πάνω από 200 αστυνομικοί εισέβαλαν στον συνεδριακό χώρο της “Διάσκεψης για την Παλαιστίνη” στο Τέμπελχοφ και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αποχωρήσουν. Στην ευρύτερη περιοχή του Τέμπελχοφ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσαν τους διοργανωτές ότι θα μπορούσαν να προσφύγουν δικαστικά κατά της αστυνομικής εφόδου βάσει των νόμιμων δικαιωμάτων τους. Επί ποδός αυτές τις μέρες για τη «Διάσκεψη για την Παλαιστίνη» ήταν 2.500 αστυνομικοί, ενώ αρχικά είχε αναφερθεί ότι θα βρίσκονταν σε επιφυλακή 900.

Έπεσε το livestream στον Σαλμάν Αμπού Σίτα

Αφορμή για την διακοπή της διοργάνωσης από την αστυνομία στάθηκε το περιεχόμενο του μηνύματος του Σαλμάν Αμπού Σίτα για το Ισραήλ και την επιχείρησή του κατά της Γάζας που κρίθηκε αντισημιτικό. Ο Αμπού Σίτα θεωρείται στο Ισραήλ αμφιλεγόμενος συγγραφέας με ακραίες θέσεις υπέρ της Χαμάς.

Στο μήνυμά του προς τους συνέδρους χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα από ιστορική άποψη «πρωτοφανή» και την συνέκρινε άμεσα «με το Ολοκαύτωμα και την Γενοκτονία στη Ρουάντα”. Λίγο μετά έπεσε η ζωντανή μετάδοση της “Διάσκεψης για την Παλαιστίνη» γράφει η εφημερίδα FAZ. Για τον Σαλμάν Αμπού Σίτα είχε ήδη επιβληθεί απαγόρευση πολιτικής δραστηριοποίησης στη Γερμανία εξαιτίας των δηλώσεών του υπέρ της Χαμάς.

Εκτός από τον Παλαιστίνιο συγγραφέα μέχρι την Κυριακή αναμένονταν εκατοντάδες συμμετέχοντες από των χώρο των φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων και δικτύων με στόχο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της διοργάνωσης μέσω Instagram, «να εργαστούν για να μπει τέλος στον σιωνιστικό αποικιοκρατικό εποικισμό και την πολιτική απαρτχάιντ του Ισραήλ» σημειώνει η FAZ.

Kαταδίκη από την υπ. Εσωτερικών

Εδώ και μέρες πάντως οι γερμανικές αρχές, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου είχαν διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανέχονταν αντισημιτικές δηλώσεις ή αδικήματα.

«Όποιος διαδίδει ισλαμιστική προπαγάνδα και μίσος κατά των Εβραίων πρέπει να γνωρίζει ότι θα διωχθεί άμεσα και με συνέπεια» δήλωσε η υπ. Εσωτερικών. Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας «συμμαχίας ενάντια στον αντισημιτικό τρόπο»

Πέραν του επίμαχου εισαγωγικού βίντεο, στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονταν ήδη και οι αναρτήσεις στη σελίδα της διοργάνωσης, σύμφωνα με τις οποίες η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα αποκαλείται «γενοκτονία». Ως προς τη Γερμανία, σημειώνεται επίσης ότι διαπράττει «συνέργεια σε γενοκτονία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ