Έξι μήνες από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σε πολλές πόλεις του κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες διαδηλώσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.Το βράδυ της Κυριακής περίπου 50.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ ζητώντας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να φέρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνοκαι το Παρίσι.

Στη γερμανική πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν σύμφωνα με την αστυνομία 200 διαδηλωτές κυματίζοντας ισραηλινές σημαίες και κρατώντας φωτογραφίες ομήρων. Κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης ήταν: «Φέρτε τους πίσω! Όχι πια δικαιολογίες. Η διεθνής κοινότητα δεν προστατεύει τους κατοίκους της Γάζας».

«Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στις σήραγγες»

Η διαδηλώτρια Καρολίνε Πράισλερ δήλωσε: "Αυτό που πραγματικά με αναστατώνει είναι ότι έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες πλήθος διαδηλώσεων στο Βερολίνο μεταξύ των οποίων και στη Πύλη του Βρανδεμβούργου με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες. Εδώ όμως έχουν έρθει σήμερα λίγοι διαδηλωτές. Το βρίσκω λυπηρό διότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση έξι μήνες μετά. Η Χαμάςεμμένει στην ίδια άδικη στρατηγική της και το Ισραήλ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας".

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατά αιχμάλωτους η Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023. Μια από τις διαδηλώτριες ήταν η 65χρονη Νίκη, η οποία επέλεξε να μην δηλώσει το επώνυμό της:

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν περάσει κιόλας έξι μήνες. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στις σήραγγες. Κάποιοι έχουν σκοτωθεί, κάποιοι έχουν βιαστεί. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Ξέρω ότι η Γαλλία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά θα μπορούσε να κάνει περισσότερα. Όλοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό μας, Ισραηλινοί και μη, όλοι πρέπει να συμβάλλουν για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα».

Πηγές: AFPTV, dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ