Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται την Κυριακή στο Στρασβούργο τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ. Από κοινού τιμούν τη μνήμη των νεκρών του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου.Πρόκειται για μία επετειακή εβδομάδα μνήμης που εγκαινιάζει από την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος, καθώς αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 100 χρόνια από το τέλος του αποκαλούμενου «μεγάλου πολέμου» και την υπογραφή της ανακωχής σε ένα βαγόνι τρένου στο δάσος της Κομπιένης, 75 χιλιόμετρα βόρεια του Παρισιού. Μια εβδομάδα κατά την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί τα «σημαδεμένα από τους πολέμους εδάφη», όπως είπε, στις βόρειες και ανατολικές επαρχίες της Γαλλίας.

Είναι ένα πρωτοφανές «οδοιπορικό μνήμης» σε 11 διαμερίσματα και 17 πόλεις. Πρώτος σταθμός, το βράδυ της Κυριακής, είναι το Στρασβούργο με προσκεκλημένο τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ (στη φωτογραφία στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των δύο ανδρών). Μακρόν και Στάινμαιερ θα παραστούν στη συναυλία για την ειρήνη και τη φιλία των δύο χωρών.

Και η Μέρκελ στην Κομπιένη

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ θα είναι επίσης προσκεκλημένη το Σάββατο στην Κομπιένη, παραμονή της επετείου για την υπογραφή της ανακωχής. Την προσεχή Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, περίπου 100 ηγέτες από όλον τον κόσμο αναμένονται στο Παρίσι για τις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης.

Επιλέγοντας να επισκεφθεί τις χαραγμένες από τον «μεγάλο πόλεμο» περιοχές- φτωχές σήμερα, καθώς κτυπήθηκαν στη συνέχεια και από την αποβιομηχάνιση- ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει κι ένα πολιτικό στίγμα στο οδοιπορικό του, υπενθυμίζοντας το πολιτικό πρόγραμμά του. Καθημερινά θα έχει συναντήσεις με τοπικούς άρχοντες, αλλά και πολίτες, ελπίζοντας να απαλλαγεί από την ετικέτα του «υπεροπτικού» που του έχει για τα καλά κολλήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με σχετικές δημοσκοπήσεις.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι