Περίπου 40 Ελβετοί θα επισκεφθούν την Ικαρία , συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία του Συλλόγου ‘’Club Ikaria’’, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυση του , ενώ οι καλλιτέχνες που θα τους συνοδεύσουν, φιλοδοξούν να καταστήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου μια μουσική πανδαισία διοργανώνοντας συναυλίες στην Ικαρία. Οι μουσικές βραδιές προγραμματίζονται για το Σάββατο 21/6, ώρα 10 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαράθου Ικαρίας και την Κυριακή 22/6, ώρα 10 μ.μ. στη κεντρική πλατεία της Ακαμάτρας.
Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος ‘’Club Ikaria’’ ιδρύθηκε στο Λουγκάνο της Ελβετίας το 2004 , με πρωτοβουλία μελών της εξ ίσου δραστήριας ελληνικής ομογένειας στην περιοχή της ιταλόφωνης Ελβετίας. Ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Ράντας αναφέρει ότι σκοπός του Συλλόγου είναι η ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας καθώς και η συνεργασία με την ελληνική Κοινότητα του Τιτσίνο σε θέματα σχετικά με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Σημειώνεται ότι από την ίδρυση του ο Σύλλογος έχει οργανώσει πάνω από 50 εκδηλώσεις και με την πολιτιστική του δραστηριότητα έχει καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία του ιταλόφωνου καντονίου του Τιτσίνο και στις γύρω περιοχές.
Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Συλλόγου ΄΄Club Ikaria΄΄ είναι η Ελληνίδα σοπράνο Φαίδρα Ραχούτη και την Καναδή κιθαρίστα Marlène Demers-Lemay, που θα παρουσιάσουν το κοντσέρτο ‘’Duo Mousikè’’ στο κοινό , σε δύο μουσικές βραδιές έντεχνου τραγουδιού και ποίησης. Οι δύο καλλιτέχνιδες έχουν ήδη σημαντική εμπειρία συμμετοχής σε μουσικά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις και συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης που σε ταξιδεύει μέσα από κλασικά και αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα της Μεσογείου και όχι μόνο.
Οι συναυλίες θα έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα και η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη. Τα έξοδα των καλλιτεχνών προσφέρει ο Σύλλογος ‘’Club Ikaria’’, ενώ κατά την διάρκεια της συναυλίας θα δίδεται η δυνατότητα για όποιον το επιθυμεί, να προσφέρει για την οικονομική ενίσχυση του Γηροκομείου της Ικαρίας .

Duo Mousikè – Κοντσέρτο για φωνή και κιθάρα – Φαίδρα Ραχούτη, Marlène Demers-Lemay στην Ικαρία.

Η αγάπη για τη μουσική και η επικοινωνία της τέχνης ενώνουν την Ελληνίδα σοπράνο Φαίδρα Ραχούτη και την Καναδή κιθαρίστα Marlène Demers-Lemay στην παρουσίαση του κοντσέρτου ‘’Duo Mousikè’’ στην Ικαρία, σε δύο μουσικές βραδιές έντεχνου τραγουδιού και ποίησης.

Το Σάββατο 21/6, ώρα 10 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαράθου Ικαρίας και την Κυριακή 22/6, ώρα 10 μ.μ. στη κεντρική πλατεία της Ακαμάτρας, με τη διοργάνωση του Συλλόγου Club Ikaria.

Οι δυο καλλιτέχνιδες συναντήθηκαν στο Κρατικό Ωδείο της ιταλόφωνης Ελβετίας κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών τους σπουδών και έχοντας ήδη σημαντική εμπειρία συμμετοχής σε μουσικά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης που σε ταξιδεύει μέσα από κλασικά και αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα της Μεσογείου και όχι μόνο.

Το μουσικό δίδυμο που είναι μέλος του ελληνικού ατελιέ καλλιτεχνών ERGO Art Lab με έδρα στο Λουγκάνο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική μουσική, προτείνοντας μια ποιοτική ερμηνεία ενός ρεπερτορίου τραγουδιών από παλιούς και σύγχρονους έλληνες μουσικοσυνθέτες και ποιητές, με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, με τη μουσική ως γέφυρα και παγκόσμια γλώσσα προσέγγισης μεταξύ των λαών. Η εκδήλωση προσφέρεται στο κοινό με είσοδο ελεύθερη και απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν τη μουσική και θέλουν να αισθανθούν τον ενθουσιασμό μιας ξεχωριστής βραδιάς.
Φαίδρα Ραχούτη, λυρική σοπράνο, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Εύβοια. Από παιδί ακόμη και ως κόρη καλλιτεχνών παρακολούθησε στη Χαλκίδα διάφορα εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χορού, ζωγραφικής. Σπούδασε μονωδία στο Κρατικό Ωδείο ‘Santa Cecilia’ της Ρώμης και παράλληλα αποφοίτησε από το τμήμα Παραστατικών Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστήμιου ‘La Sapienza’ της Ρώμης. Συνέχισε τις σπουδές της στη Φλωρεντία αποκτώντας το Δίπλωμα Μονωδίας στο Κρατικό Ωδείο ‘Luigi Cherubini’ με καθηγήτρια τη M° Marta Taddei, ενώ παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Μουσικολογίας και Μουσικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Παρακολούθησε επίσης το μουσικό τμήμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο Κρατικό Ωδείο του Τιτσίνο της Ελβετίας με καθηγήτρια τη M° Luisa Castellani. Μέχρι τώρα, έχει λάβει μέρος σε διάφορες συναυλίες, εκδηλώσεις, εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις και masterclass με τις διάσημες σοπράνο Fiorenza Cedolins και Susanna Rigacci και τους καταξιωμένους ηθοποιούς Sandro Lombardi και Pamela Villoresi. Είναι ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών και επιμελήτρια των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του Atelier ERGO Art Lab στο Λουγκάνο της Ελβετίας, όπου ζει και εργάζεται. http://fedrarachouti.blogspot.ch/

 

Marlène Demers-Lemay, γεννήθηκε στο Κεμπέκ τού Καναδά και είναι μια αναδυόμενη κιθαρίστα. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς στην Αμερική και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες ως σολίστ και σε μουσικά σχήματα. Σπούδασε με τον Patrick Roux στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα του Καναδά. Παρακολουθεί το Master of Arts Performance με καθηγητή τον M° Lorenzo Micheli στο Κρατικό Ωδείο του Τιτσίνο της Ελβετίας με υποτροφία του Conseil des Arts et des Lettres του Κεμπέκ. Μελέτησε με μερικούς από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της εποχής μας, όπως οι Manuel Baruecco, Pepe Romero, Roland Dyens, Pavel Stadel, The Assad Brothers και πολλοί άλλοι. Το 2011, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ «25» με την δισκογραφική εταιρία Les Productions d’Oz, το οποίο περιλαμβάνει μια συλλογή από 25 τραγούδια γραμμένα από 25 σύγχρονους συνθέτες.

‘’Ισότητα στον Αθλητισμό»

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ Γενεύης σε συνεργασία με τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Βραζιλίας και της Γκαμπόν- στο πλαίσιο της 26ης συνεδρίασης του Συμβούλιου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- διοργάνωσαν, στις 16 Ιουνίου 2014, εκδήλωση με θέμα ‘’Ισότητα στον Αθλητισμό’’, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ, σηματοδοτώντας τη λήξη των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ.
Η έννοια ‘’ισότητα στον αθλητισμό’’ διασυνδέεται σήμερα όχι μόνο με το ολυμπιακό ιδεώδες και τις αξίες αυτού αλλά και με τον αγώνα εναντίον κάθε μορφής διακρίσεων, με βάση το φύλο, την φυλή, τις αναπηρίες, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.α. και υπό το πρίσμα αυτό, οι μετέχοντες στην ανωτέρω εκδήλωση κατέθεσαν τις προσωπικές εμπειρίες και τις απόψεις τους, προερχόμενες από συναφείς με τον χώρο του αθλητισμού τομείς ευθύνης τους.
Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές οι εξής εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες: Dr Sam Ramsamy (Ν.Αφρική, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής), Θεόδωρος Θεοδωρίδης (Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της UEFA), William Gaillard (Γαλλία, εμπειρογνώμονας της UEFA), Sunghee Park (Ν.Κορέα, ειδική επιστήμονας σε θέματα αθλητικής ψυχολογίας- πρωταθλήτρια τέννις), Duane Kale (Ν.Ζηλανδία, πρωταθλητής κολύμβησης παραολυμπιακών αγώνων), Δημήτρης Μούγιος (ολυμπιονίκης στην κωπηλασία), Steve Worah Ozimo (Γκαμπόν, επαγγελματίας μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ) και Brian Kitts (ΗΠΑ, αθλητής του hockey και συνιδρυτής της οργάνωσης You Can Play, η οποία καταπολεμά τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων στον αθλητισμό).
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι την εν λόγω εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ύπατη Αρμοστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, N.Pillay, o Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Baudélaire Ndong Ella, ενώ ρόλο προέδρου/συντονιστή είχε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Βραζιλίας, Πρέσβης Cordeiro Dunlop.
Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής, σε παρέμβαση του, αναφέρθηκε στην Καλλιπάτειρα, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση διεκδίκησης του γυναικείου δικαιώματος συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντανακλώντας τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στο θέμα των διακρίσεων στον τομέα του αθλητισμού.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι στην εκδήλωση συμμετείχε διαδραστικά το κοινό, υποβάλλοντας ερωτήσεις στο πάνελ των ομιλητών.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΕΝΕΥΗΣ