Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του καθ' ύλην αρμόδιου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε συνομιλία του με τη Deutsche Welle εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτηρίζει «εικασίες» τα ελληνικά δημοσιεύματα για τη στάση του Βερολίνου αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων. Την απόφαση επί του θέματος δεν πρόκειται να τη λάβει η γερμανική κυβέρνηση αλλά οι θεσμοί και το Eurogroup. Πέραν αυτού, για δύο βασικούς λόγους είναι ακόμη πολύ νωρίς για την όποια συζήτηση γύρω από τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019 και συνεπώς για το θέμα των συντάξεων.
Αρμοδιότητα του Eurogroup και της Κομισιόν
Πρώτον, διότι στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup δεν συζητήθηκε καν το ζήτημα. Αυτό θα προκύψει στην επόμενη συνεδρίαση και εφόσον οι θεσμοί έχουν καταθέσει την έκθεσή τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης «όπως άλλωστε αυτό ισχύει και για κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης που ήταν σε πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, στη βάση αυτής της έκθεσης θα γίνει η συζήτηση στο Eurogroup για το αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αν πετυχαίνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς όπως επίσης και τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει.
Πέραν αυτού, η συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων είναι για ακόμη ένα λόγο άστοχη. Εκτός από την απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να αναμένεται και ο έλεγχος του σχεδίου του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους από την Κομισιόν. Όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού 2019. Και ως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει η Κομισιόν να αποφασίσει κατά πόσο το σχέδιο είναι συμβατό με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται πριν το Δεκέμβριο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου για τις συντάξεις.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο