Δημοτικές εκλογές διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στην Ιταλία. Ένα πρώτο, σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση Ντράγκι, αλλά και για τη Λέγκα του Σαλβίνι.Πρόκειται για ένα σημαντικό εκλογικό ραντεβού: 12 εκατομμύρια Ιταλοί θα κληθούν να ανανεώσουν τα δημοτικά συμβούλια σε πάνω από 1000 πόλεις την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα.

Είναι το πρώτο μεγάλο εκλογικό τεστ μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, από το οποίο αναμένονται κάποια ενδιαφέροντα μηνύματα: Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες πόλεις, οι προβλέψεις και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει πιθανότατα υπεροχή της κεντροαριστεράς. Κάτι που ισχύει για την Νάπολη, την Μπολόνια και το Μιλάνο με πιθανή νίκη των κεντροαριστερών ήδη από τον πρώτο γύρο.

Σε ό,τι αφορά την Ρώμη τα πράγματα είναι κάπως πολυπλοκότερα. Η νυν δήμαρχος των Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, στα γκάλοπ έρχεται τρίτη. Η μάχη θα κριθεί ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την προοδευτική παράταξη, με πιθανή υπερίσχυση του κεντροαριστερού υποψήφιου και πρώην υπουργού οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Κύρια προβλήματα της πρωτεύουσας, οι ελλιπείς υποδομές, τα απορρίμματα αλλά και τα αγριογούρουνα, τα οποία κυκλοφορούν πλέον όλο και συχνότερα στο κέντρο της πόλης.

Τι θα γίνει με τη Λέγκα;

Υπάρχουν παράλληλα και κάποια σημαντικά στοιχεία: Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.Ο πρώην επικεφαλής του επικοινωνιακού επιτελείου του κόμματος, Λούκα Μορίζι, εμπλέκεται σε σκάνδαλο για χρήση και πιθανή διάθεση ναρκωτικών βάσει όσων δήλωσαν δυο επαγγελματίες «συνοδοί» στον ιταλικό τύπο. Όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν αν η Λέγκα πρόκειται να χάσει ψήφους εξαιτίας του σκανδάλου.

Σε όλη πάντως την κεντροδεξιά παράταξη υπάρχουν εσωτερικές έριδες. Η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι λαμβάνει συνεχώς αποστάσεις από την δεξιά και την άκρα δεξιά και προβάλλει ένα σαφώς κεντρώο προφίλ.

Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, η ευρύτερη υπερίσχυση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (σε συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια) να ενισχύσει την σταθερότητα και την όλη προοπτική της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι με ουσιαστική αποδυνάμωση του Σαλβίνι. Όλα δείχνουν ότι οι επιθέσεις του κατά της υπουργού Εσωτερικών Λαμορτζέζε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν είναι αρκετές πλέον για να μπορεί να καθορίσει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ