Χριστούγεννα στο Βατικανό με το παραδοσιακό μήνυμα και την ευλογία του Πάπα Φραγκίσκου «προς την πόλη και τον κόσμο». Μιλώντας στους πιστούς ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην Ουκρανία.«Το βλέμμα μας ας γεμίσει με τα πρόσωπα των Ουκρανών αδελφών μας, οι οποίοι ζουν τα Χριστούγεννα αυτά στο σκοτάδι, στο κρύο ή μακριά από τα σπίτια τους, εξαιτίας καταστροφών που προκλήθηκαν από δέκα μήνες πολέμου. Ας μας ωθήσει ο Κύριος σε ουσιαστικές κινήσεις αλληλεγγύης, για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν και να φωτίσει όσους διαθέτουν την εξουσία ώστε να σιγήσουν τα όπλα και να τεθεί αμέσως τέλος στον παράλογο αυτό πόλεμο», είπε ο Ποντίφικας. Ο Πάπας, παράλληλα, ευχήθηκε να γίνουν παρελθόν οι εντάσεις στους Αγίους Τόπους, στο Λίβανο, στην Υεμένη και στο Ιράν.

Ο Φραγκίσκος, εξαιτίας του πόνου στο γόνατο που τον ταλαιπωρεί, μετέβη στον Άγιο Πέτρο, για την χθεσινοβραδινή λειτουργία των Χριστουγέννων με αναπηρικό καροτσάκι. «Τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται χωρίς τους φτωχούς, αλλά η ανθρωπότητα, αχόρταγη, επιθυμεί συνεχώς χρήματα, εξουσία και ηδονή. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τους φτωχούς», είπε χαρακτηριστικά ο Αργεντινός Πάπας.

Τραπέζια αλληλεγγύης σε όλη την Ιταλία

Αυτή την ώρα, ακολουθώντας την προσταγή του, η καθολική εθελοντική οργάνωση του Σαντ΄Ετζίντιο υποδέχεται στην κεντρική περιοχή Τραστέβερε της Ρώμης εκατοντάδες άστεγους, μετανάστες ή και ανθρώπους που μέχρι χθες είχαν μια άνετη ζωή και βρέθηκαν ξαφνικά σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Θα τους προσφέρει τα παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων: λαζάνια, τορτελίνια, ψάρι για τους μουσουλμάνους και χοιρινό ή μοσχάρι για όσους γιορτάζουν σήμερα τη γέννηση του Θεανθρώπου. Με ένα μικρό δώρο σε κάθε παιδί και την αίσθηση, τουλάχιστο για λίγη ώρα, ότι η οικογενειακή θαλπωρή δεν είναι μόνον μια μακρινή, ξεθωριασμένη ανάμνηση.

Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης φυσικά δεν περιορίζονται στην Αιώνια Πόλη. Στην Μπολόνια ο καρδινάλιος Ματέο Τζούπι, φρόντισε ώστε να προσφερθεί γιορτινό γεύμα σε τουλάχιστο χίλια άτομα και το ίδιο γίνεται σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας. Μετά από δυο Χριστούγεννα χωρίς τα τραπέζια αλληλεγγύης, αλλά μόνον με πακέτα φαγητού που παραδίδονταν μέσα σε σακούλες σε όποιον χρειάζεται λίγη βοήθεια, φέτος οι συνθήκες άλλαξαν. Κατέστη δυνατή η επιστροφή στην άμεση, ανθρώπινη επαφή, με ζεστό, σερβιρισμένο φαγητό. Και ίσως ακόμη σημαντικότερο: ένα χαμόγελο, έναν λόγο κατανόησης και παρηγοριάς.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ