Η κατασκοπία αποτελεί καθημερινότητα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται, αλλά φαίνεται να κάνουν χρήση παρόμοιων τακτικών.Η κατάρριψη του ύποπτου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στις αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ στις αναγνωριστικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Και στο παρελθόν η Κίνα έχει στείλει κατασκοπευτικά αερόστατα πάνω από τις ΗΠΑ.

Αυτά τα κατασκοπευτικά μπαλόνια παρακολουθούν από το διάστημα τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του αντιπάλου, τις τηλεπικοινωνίες και όχι μόνο. Οι Κινέζοι αναζητούν επικριτές του καθεστώτος στις ΗΠΑ ή ψάχνουν βιομηχανικά μυστικά. Από την άλλη πλευρά και οι ΗΠΑ στέλνουν αναγνωριστικά αεροσκάφη από τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, στα ανοιχτά των κινεζικών ακτών.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ πραγατοποίησαν περίπου 600 αναγνωριστικές πτήσεις στα ανοικτά των ακτών της Κίνας, σύμφωνα με μια κινεζική δεξαμενή σκέψης. Η Κίνα καταγγέλει ότι το υπερσύγχρονο αμερικανικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα THAAD που βρίσκεται στη Νότια Κορέα και χρησιμεύει ως έγκαιρη προειδοποίηση για ενδεχόμενη επίθεση από τη Βόρεια Κορέα, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται και για να κατασκοπεύει την Κίνα.

Δεν είναι της μόδας αλλά είναι αποτελεσματικά

Τα κατασκοπευτικά μπαλόνια δεν είναι πλέον της μόδας από τη στιγμή που εμφανίστηκε η δορυφορική παρακολούθηση, έχουν όμως άλλα πλεονεκτήματα. Μπορούν να παρακολουθούν από κοντά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις επικοινωνίες και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τα ραντάρ. Επίσης, είναι φθηνότερα από τους δορυφόρους και επειδή η απαιτούμενη τεχνολογία γίνεται όλο πιο μικρή και ελαφρύτερη, τα κατασκοπευτικά μπαλόνια επιστρέφουν, δήλωσε ο Αυστραλός στρατιωτικός ειδικός Πέτερ Λέιτον στο CNN. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα, ότι φαίνονται με γυμνό μάτι. Όπως συνέβη τώρα στις ΗΠΑ.

Μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού από τον αμερικανικό στρατό, το περασμένο Σάββατο,το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως η Κίνα διαθέτει έναν ολόκληρο στόλο από μπαλόνια, από τα οποία παρακολουθούνται και άλλες χώρες της Δύσης.

Από την άλλη πλευρά, κατά τη θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από το 2017 έως το 2021, οι ΗΠΑ διέθεταν τρία κατασκπεύτικά μπαλόνια πάνω από την Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου. Στη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε μόνο μια σύντομη πτήση. Οι ΗΠΑ είναι βέβαιες ότι το κινεζικό μπαλόνι είχε στόχο να παρακολουθεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αναπάντητα ερωτήματα

Το ερώτημα γιατί το μπαλόνι πέταξε τόσο χαμηλά, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει ορατό, αφήνει περιθώριο για εικασίες. Είναι πιθανό να πήγε πράγματι κάτι στραβά στην κινεζική αποστολή. Στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας αναδύονται συντρίμμια, τα οποία μπορούν να δώσουν μια απάντηση. Το πόσο αποδοτικό ήταν πράγματι το ταξίδι με το αερόστατο, παραμένει πάντως ακόμα ασαφές.

Είναι αλήθεια ότι το μπαλόνι πέταξε κοντά στην αεροπορική βάση Μάλμστρομ στη Μοντάνα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι πυρηνικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι. Ωστόσο το CNN επεσήμανε μια διαφορετική διάσταση του κινδύνου της κατασκοπείας. Κοντά στη στρατιωτική βάση βρίσκονται οι κεραίες μιας μικρής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την Κίνα και τη Huawei. Η Huawei θεωρείται εθνική απειλή από τις ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρούν ότι η κλοπή οικονομικών μυστικών αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Υπάρχουν αναφορές για αγορές ακινήτων κοντά σε κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά δικαστήρια καταδικάζουν συχνά Κινέζους ως πράκτορες ή για κλοπή βιομηχανικών απορρήτων.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, όπως είχε αποκαλύψει ο Έντουαρντ Σνόουντεν το 2014, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ επιχειρούν συστηματικά να παρακολουθήσουν κινεζικά υπουργεία, τράπεζες, τελωνεία, αλλά και τον όμιλο Huawei.

Μαγκνταλένα Τρέντλε και Αντρέας Λανβέρ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ