Το όνομά του είναι συνώνυμο της πολυτέλειας, αλλά και της απλότητας, καθιερώνοντας μία νέα άποψη για το ανδρικό ντύσιμο. Τα 90 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Τζόρτζιο Αρμάνι.Γνωρίζει όλα τα μυστικά της δουλειάς, ακόμη και τα μικρά, αθώα ψεματάκια που πολλές φορές επιστρατεύονται στις δημόσιες σχέσεις. «Είναι η καλύτερη κολεξιόν μου» έλεγε, για μία ακόμα φορά, ο Τζόρτζιο Αρμάνι πριν λίγες ημέρες στο Παρίσι, παρουσιάζοντας τις νέες δημιουργίες του. Παράλληλα μοίραζε γενναιόδωρα κομπλιμέντα σε πελάτες και διασημότητες για τις στυλιστικές επιλογές τους.
Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει πλέον ο Τζόρτζιο Αρμάνι. Οι άλλοτε ανταγωνιστές του, όπως ο Καρλ Λάγκερφελντ, ο Υβ Σεν Λοράν ή ο Τζιάνι Βερσάτσε, έχουν φύγει από τη ζωή. Ο ίδιος συμπληρώνει τα 90 του χρόνια και συνεχίζει, πάντα στο ίδιο αυθεντικό στυλ: ηλιοκαμμένος, με πλούσιο λευκό μαλλί, ντυμένος απλά, κομψά, με τα ιδιαίτερα χρώματα που ο ίδιος εμπνέεται, κατά προτίμηση σε αποχρώσεις του μπλε. Έχει καταφέρει να «επανεφεύρει» το σακάκι, το πιο κλασικό ανδρικό ένδυμα, αλλά και να καθιερώσει το κουστούμι με …μπλουζάκι, κάτι αδιανόητο πριν λίγες δεκαετίες.
Μιλάνο, όχι Παρίσι
Σε αντίθεση με άλλους «μεγάλους» του κλάδου, ο Αρμάνι δεν θέλησε να μείνει μόνιμα στο Παρίσι. Προτιμά το αγαπημένο του Μιλάνο. Έχει αγοράσει ακίνητα σε έναν από τους κομψούς δρόμους της βορειοϊταλικής μητρόπολης, τη Βία Μποργκονουόβο. Έδρα των επιχειρήσεών του είναι ένα ανάκτορο του 1662. Συνήθως παρουσιάζει τις νέες δημιουργίες του στο υπόγειο του σπιτιού του, τέσσερις φορές τον χρόνο. Άλλες δύο φορές τον χρόνο διοργανώνει επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Το αργότερο μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ το 2019, ο Τζόρτζιο Αρμάνι θεωρείται ο πιο γνωστός σχεδιαστής μόδας σε όλον τον κόσμο.
Κι όμως, ο αποκαλούμενος «principe della moda» (πρίγκηπας της μόδας) δεν γεννήθηκε στο Μιλάνο, αλλά στην Πιατσέντζα, και προέρχεται από μία απλή οικογένεια. Ο πατέρας του εργαζόταν σε εταιρεία μεταφορών. Η μητέρα του ήταν νοικοκυρά, η οποία όμως πρόσεχε ιδιαίτερα το ντύσιμό της, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Τη μεγαλύτερη επιρροή στον νεαρό Τζόρτζιο είχε όμως ο παππούς του, που εργαζόταν στο κρατικό θέατρο της πόλης ως μακιγιέρ και περουκοποιός.
Σήμερα ο μεγάλος μόδιστρος δηλώνει υπερήφανος για την καταγωγή του. Μία από τις λίγες φορές που εμφανίστηκε στη δημοσιότητα φορώντας κάτι διαφορετικό από το λιτό, αλλά και πολυτελές στυλ Αρμάνι ήταν το 2023, όταν έβαλε την παραδοσιακή τήβενο στο πανεπιστήμιο της Πιατσέντζα για να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ. Παίρνοντας τον λόγο, ο Τζόρτζιο Αρμάνι είπε: «Για μένα η εργασία είναι ζωή, είναι μία διαρκής πράξη αγάπης».
Επιλέγοντας μόδα αντί για Ιατρική
Θα μπορούσε να αποκτήσει και «γνήσιο» διδακτορικό ο Αρμάνι, εάν, ως νεαρός, συνέχιζε τις σπουδές του στην Ιατρική. Κατάλαβε όμως ότι δεν του ταιριάζει το αντικείμενο, όταν υπηρετούσε σε ένα νοσοκομείο στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Μία φίλη τον συνέστησε στα περίφημα πολυκαταστήματα La Rinascente του Μιλάνου, όπου εργάστηκε σε διακοσμήσεις βιτρίνας.
Εκεί γνώρισε το 1964 τον Νίνο Τσερούτι, πρωτοπόρο της ιταλικής ανδρικής μόδας την εποχή εκείνη. Μαζί του έκανε τις πρώτες απόπειρες στον χώρο της μόδας, αλλά γρήγορα χώρισαν οι δρόμοι τους. Στη δεκαετία του ’70 ο Τζόρτζιο Αρμάνι ιδρύει μία δική του επιχείρηση, την Giorgio Armani SpA, μαζί με τον τότε σύντροφό του Σέρτζιο Γκαλεότι. Ήταν η αφετηρία και ο πυρήνας μίας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας με 2.000 καταστήματα σε όλον τον κόσμο, με τζίρους δισεκατομμυρίων και περισσότερους από 9.000 εργαζόμενους. Ποτέ δεν μπήκε στο Χρηματιστήριο, ποτέ δεν αποδέχθηκε προτάσεις για εξαγορά (αν και δέχθηκε πολλές).
Βαθύ μπλε, απλές γραμμές
Κύριο χαρακτηριστικό του «στυλ Αρμάνι» είναι η απάλειψη του περιττού και η εστίαση στα απολύτως απαραίτητα. Το σακάκι δεν έχει βάτες, ο γιακάς στο πουκάμισο δεν φαίνεται άκαμπτος, τα κουμπιά δεν κυριαρχούν οπτικά στο σχέδιο. Τα χρώματα είναι συγκεκριμένα και διαχρονικά: γκρι, μπεζ, λευκό, βαθύ μπλε. «Το 80% από όλα όσα κάνω είναι πειθαρχία, τα υπόλοιπα δημιουργικότητα» λέει ο ίδιος. «Όρια δεν υπάρχουν, εκτός από εκείνα που επιβάλλει το καλό γούστο».
Με τα ξεχωριστά σχέδιά του ο Τζόρτζιο Αρμάνι κατέκτησε ακόμη και το Χόλιγουντ. Η αρχή έγινε το 1980, όταν ο Ιταλός μόδιστρος έντυσε τον ανερχόμενο τότε Ρίτσαρντ Γκιρ στην ταινία American Gigolo. Ακολούθησαν ο Κέβιν Κόστνερ, ο Τομ Κρουζ, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο. Με την καλτ τηλεοπτική σειρά Miami Vice ο συνδυασμός «κουστούμι και κοντομάνικο μπλουζάκι» καθιερώθηκε οριστικά.
Σήμερα ο Αρμάνι είναι η «επιτομή του Ιταλού» για τους συμπατριώτες του, οι οποίοι τον λατρεύουν και είναι διατεθειμένοι ακόμη και να του συγχωρήσουν και μερικά παραστρατήματα. Για παράδειγμα τη δωροδοκία εφοριακών, για την οποία είχε κατηγορηθεί παλαιότερα. Ή επίσης την απόφασή του να ντύσει την Εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ του 2006.
Η μόνη σοβαρή εκκρεμότητα που αντιμετωπίζει ο Τζόρτζιο Αρμάνι είναι το μέλλον της «αυτοκρατορίας» του. Μέχρι στιγμής αποφεύγει να ορίσει διάδοχό του, αν και η σκέψη τον προβληματίζει. Όταν τον ρώτησε η εφημερίδα Repubblica ποια είναι η μεγαλύτερη επιθυμία του, ο ίδιος απάντησε: «Να μείνει το όνομα ‘Αρμάνι’ χαρακτηριστικό δείγμα του ιταλικού στυλ, ακόμη και σε 50 ή 100 χρόνια…».
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου