Υψηλά ποσοστά μόλυνσης, χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και έλλειψη συναίνεσης. Παρ’ όλα αυτά αίρονται σήμερα τα περισσότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία.Μετά από δύο και πλέον χρόνια σε μόνιμη κατάσταση κρίσης, εκατομμύρια πολίτες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γερμανίας υποβάλλονται από σήμερα σε ένα «ειδικό τεστ»: Πώς είναι να πηγαίνει κανείς για ψώνια, στο μπαρ ή στο γυμναστήριο χωρίς μάσκα και χωρίς να δείχνει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης; Η προστασία από τον κορωνοϊό μετατρέπεται σε ιδιωτική υπόθεση εν μέσω έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον. Ενώ πολιτικοί και ειδικοί στον κλάδο της Υγείας είχαν προχωρήσει στα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας με συναίνεση, τόσο το μεγάλο άνοιγμα που αποφασίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σήμερα αμφιλεγόμενο.
«Φτου ξελευθερία» – ή μήπως όχι;
Ο κυβερνητικός συνασπισμός καλύπτει όλο το φάσμα: Από τη μία οι Φιλελεύθεροι, που επιμένουν στην απόλυτη χαλάρωση των μέτρων. Και από την άλλη ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ και οι Πράσινοι, που δεν κρύβουν ότι θα προτιμούσαν να διατηρηθεί ένα πιο πυκνό δίχτυ ασφαλείας. «Δεν μπορεί να γίνει λόγος για „Ημέρα Ελευθερίας” – μάλλον το αντίθετο», προειδοποιεί ο Καρλ Λάουτερμπαχ. Και ταυτόχρονα υπερασπίζεται τη συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο κανονισμών, το οποίο θα ισχύσει για όλη τη Γερμανία, τα υγειονομικά μέτρα θα αρθούν σε μεγάλο βαθμό: Μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς μόνο σε γηροκομεία, νοσοκομεία, μεταφορικά μέσα, ενώ τεστ προβλέπονται σε ειδικές περιπτώσεις στις σχολικές δομές. Υποχρεωτικές παραμένουν ωστόσο οι μάσκες στα τρένα σε όλη τη Γερμανία και στο αεροπλάνο.
Τι θα γίνει δηλαδή με τη χρήση μάσκας και όλους εκείνους τους περιορισμούς και τα πιστοποιητικά για την είσοδο σε χώρους, οι οποίοι ίσχυαν μέχρι σήμερα; Βάσει του ομοσπονδιακού νόμου, περιορισμοί επιτρέπονται σε περίπτωση απόφασης του τοπικού κοινοβουλίου στο εκάστοτε κρατίδιο, εφόσον αυτό θεωρηθεί hotspot, κάτι που για την ώρα αφορά μόνο το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το κρατίδιο του Αμβούργου – τα υπόλοιπα κρατίδια θεώρησαν μία τέτοια απόφαση επισφαλή από νομικής άποψης.
Μεταξύ της ομοσπονδιακής και τοπικών κυβερνήσεων υπήρξε συχνά ένταση στη λήψη τέτοιων αποφάσεων – για παράδειγμα όταν συμφωνίες επαναπροσδιορίζονταν και η ευθύνη μεταφερόταν από την μία πλευρά στην άλλη. Τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόταξε ένα νέο πλαίσιο για τα υγειονομικά μέτρα, αφήνοντας τα κρατίδια να διαμαρτύρονται ότι οι αντιδημοφιλείς αποφάσεις μετατίθενται πλέον ολοκληρωτικά σε εκείνα. Ο Λάουτερμπαχ ωστόσο προωθεί τη ρύθμιση του hotspot, επιμένοντας ότι «είναι νομικά ξεκάθαρη» κατόπιν συμβιβασμού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν των Φιλελευθέρων – και ως εκ τούτου μπορεί πλέον να εφαρμοστεί.
Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη
Κατά ειρωνικό τρόπο, υπό τον γιατρό Καρλ Λάουτερμπαχ ως υπουργό Υγείας, η Γερμανία βρίσκεται στη μέση ενός κύματος με συχνά περισσότερες από 200.000 νέες μολύνσεις και συχνά περισσότερους από 200 θανάτους την ημέρα. Ωστόσο, η απαίτηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εθνικό επίπεδο δεν είναι νομικά υλοποιήσιμη, καθώς δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε για μια «νέα φάση», κατά την οποία, όπως συνέβη και στις γειτονικές χώρες, καταργήθηκαν τα περισσότερα προστατευτικά μέτρα. Αλλά και η πανδημία δεν έχει φυσικά εξαφανιστεί. Συνιστάται σε όλους να συνεχίσουν να τηρούν τις συνήθεις προφυλάξεις, όπως η τήρηση αποστάσεων και η εθελοντική χρήση μάσκας, ενώ η συζήτηση περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού παραμένει επίσης ανοιχτή. Επιπλέον, το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο, ενδέχεται τα μέτρα να επαναπροσδιοριστούν εκ νέου. Άλλωστε ο τροποποιημένος νόμος ισχύει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.
Σάσα Μάγερ, Μπάζιλ Βέγκενερ (dpa)
Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου