Η απόφαση ελήφθη. Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να μειώσει πάνω από το 1/3 την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία. Το μπαλάκι είναι στο Βερολίνο. Θέλει να παραμείνουν αμερικανοί στρατιώτες στη γερμανική επικράτεια;Από πέρυσι προειδοποιούσε ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ ότι ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που είναι σταθμευμένοι στη Γερμανία. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι πρόεδρος Τραμπ αποδέχθηκε σχετική πρόταση του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και έδωσε το πράσινο φως για την αποχώρηση των 9.500 από τους 34.000 στρατιώτες που βρίσκονται στη Γερμανία. Το Πεντάγωνο θα ενημερώσει σχετικά την επόμενη εβδομάδα το Κογκρέσο και στη συνέχεια τους νατοϊκούς εταίρους.

Διαστάσεις της απόφασης

Χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση, που όπως φαίνεται θα διαρκέσει πολύ, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Πρόκειται για άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του Ντόναλντ Τραμπ ή το εννοεί σοβαρά; Ο Ντάβιντ Σιρακόφ, διευθυντής της Ατλαντικής Ακαδημίας, υποστηρίζει μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ότι αυτήν τη φορά ο αμερικανός πρόεδρος το εννοεί στα σοβαρά. Και επιχειρεί να φωτίσει τις αρνητικές διαστάσεις της απόφασης. «Οι Αμερικανοί ανήκουν στην περιοχή. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της περιοχής. Οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις διαμορφώνονται στην περιοχή καμιά φορά ίσως πάρα πολύ καλά, κι αυτό ως αντίδραση σε ορισμένες τριβές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα θα πρέπει να πούμε ότι οι σχέσεις Γερμανών και Αμερικανών έχουν γίνει ακόμη πιο εντατικές. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν πάρα πολλά και να συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων με διάφορα πρότζεκτ. Φυσικά η αποχώρηση θα έχει επιπτώσεις και στον κοινωνικό τομέα, γιατί εκτός από την αμερικανική πολιτική ασφάλειας σημαίνει και αποδυνάμωση των γερμανοαμερικανικών σχέσεων στην ίδια την περιοχή».

Η περιοχή βρίσκεται στο κρατίδιο Ρηνανία – Παλατινάτο και περιλαμβάνει διάφορες άλλες περιοχές, όπως το Κάιζερσλάουτεν με στρατόπεδα, το Ραμστάιν, όπου βρίσκεται η αμερικανική αεροπορική βάση, η μεγαλύτερη και η πιο γνωστή, ή το Σπανγκντάλεμ, όπου είναι σταθμευμένα τα F-16. Γι αυτό πρόκειται για την μεγαλύτερη στρατιωτική κοινότητα εκτός των ΗΠΑ.

Τι θα γίνει με τα πυρηνικά όπλα;

«Επιπλέον θα πρέπει να ξέρουμε ότι εκτός που τους στρατιώτες υπάρχουν και πολλές οικογένειες», λέει ο Ντάβιντ Σιρακόφ. «Που σημαίνει ότι κάνουμε λόγο για υποδομές, που δεν περιλαμβάνουν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και σπίτια, οικιστικά τετράγωνα». Κατά τον ειδικό μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό που καταγγέλλουν πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ότι σε γερμανική επικράτεια υπάρχουν αποθηκευμένα αμερικανικά πυρηνικά όπλα και ότι από το Ραμστάιν γίνεται ο συντονισμός της χρήσης ντρόουν.

«Από την άποψη των πολιτικών που βλέπουν μέσα από την οπτική γωνία της πολιτικής ασφαλείας, μπορώ να κατανοήσω τα επιχειρήματα. Το ερώτημα είναι πoια θέση θα πάρει η Γερμανία σε αυτόν τον τομέα, και εδώ ανήκει και η πτυχή με τα πυρηνικά όπλα. Μα άλλη ερώτηση είναι αν το Βερολίνο θέλει αμερικανικές στρατιωτικές δομές στη Γερμανία. Πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, και μετά η κυβέρνηση να αποφασίσει».

DLF/ Πέτερ Σαβίτσκι

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ