Το Ομοσπονδιακό Μουσείο Ιστορίας της Βόννης παρουσιάζει τη Γερμανία υπό το πρίσμα των σύγχρονων μεγάλων πολιτικών εξελίξεων. Την έκθεση εγκαινίασε χθες Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.Μετανάστευση, παγκοσμιοποίηση, διεθνής τρομοκρατία. Πόσο αλλάζουν οι διεθνείς εξελίξεις την καθημερινότητα στη Γερμανία; Γύρω από αυτό το ερώτημα στρέφεται η νέα έκθεση στο Ομοσπονδιακό Μουσείο Ιστορίας στη Βόννη. Την εμπλουτισμένη μόνιμη έκθεση εγκαινίασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και από σήμερα Τρίτη είναι ανοιχτή για το κοινό.

«Η γερμανική ιστορία είναι και ήταν πάντα και ευρωπαϊκή ιστορία» δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος. «Όποιος κατανοεί αυτές τις διαδρομές καταλαβαίνει ότι η ιστορία ενός έθνους ή μιας χώρας δεν είναι μοναχική και δεν χωράει σε μια βιτρίνα». Ωστόσο ένα μουσείο οφείλει να παρουσιάσει αυτή την ιστορία, όσο δύσκολο και να είναι, με τρόπο κατανοητό και απλό.

Στη Βόννη το Ομοσπονδιακό Μουσείο Ιστορίας επιχειρεί αυτή την παρουσίαση με τη βοήθεια εκθεμάτων από τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. Για παράδειγμα με μια σιδεροκολώνα από τα ερείπια του World Trade Center στην Νέα Υόρκη το οποίο καταστράφηκε από την τρομοκρατική επίθεση του 2001. Ακόμα παρουσιάζεται ένα ξύλινο σαπιοκάραβο, με το οποίο διακινητές επιχειρούσαν να μεταφέρουν ανθρώπους από την Αφρική στην Ευρώπη. Το σαπιοκάραβο αυτό κατασχέθηκε το 2014.

Οι συνέπειες των προηγούμενων δεκαετιών

Οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης των προηγούμενων τριών ετών παρουσιάζονται μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και ηχογραφημένα ντοκουμέντα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται ηχογραφήσεις εθελοντών στη Γερμανία που προσπαθούν να βοηθήσουν πρόσφυγες. Επιπλέον, καταλύματα προσφύγων που καίγονται μετά από ρατσιστικές επιθέσεις. Τα εκθέματα συνοδεύονται και από άρθρα εφημερίδων και στόχος είναι να δοθεί το έναυσμα για μια δημόσια συζήτηση.

Αυτή η ματιά από «έξω» συμπυκνώνεται ίσως περισσότερο από όλα στο πλοιάριο που μετέφερε τους πρόσφυγες. Καταδεικνύει πώς όλες αυτές οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν την καθημερινότητα στη Γερμανία. «Ξεκινάμε με τη σύνοδο για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και συνεχίζουμε με την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου μέχρι τις προκλήσεις της σημερινής εποχής», δηλώνει ο διευθυντής του μουσείου Τόρστεν Σμιτ.

«Για πολύ καιρό οι δεκαετίες του ´80 και ´90 ήταν οι πιο προβληματικές για το Ομοσπονδιακό Μουσείο Ιστορίας» παραδέχεται ο Τόρστεν Σμιτ. «Στα τελευταία 450 τετραγωνικά μέτρα οι περισσότεροι επισκέπτες απλά τα περπατούσαν χωρίς να στέκονται ιδιαίτερα». Τον περασμένο Μάρτιο η μόνιμη έκθεση του μουσείου έπρεπε να παραμείνει κλειστή εξαιτίας συντήρησης της γυάλινης στέγης και η διεύθυνση αξιοποίησε την ευκαιρία για να κάνει παρεμβάσεις και στο περιεχόμενο.

Οι διοργανωτές ελπίζουν τώρα μέσα από τα καινούργια εκθέματα και τον τρόπο παρουσίασης των τελευταίων χρόνων το μουσείο να γίνει περισσότερο ελκυστικό. Το σίγουρο είναι πάντως πως η «ιστορία δεν τελειώνει ποτέ» όπως ανέφερε και στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Κρίστοφ Τσάιερ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου