Τα θέματα που απασχόλησαν τον προεκλογικό αγώνα, η ελληνική «αναγέννηση» και οι επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές, στον γερμανικό Τύπο.Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου δημοσιεύει ρεπορτάζ για τις ελληνικές εκλογές, στο οποίο φιλοξενεί και συνέντευξη του Καθηγητή Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Νικόλα Πίσση, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δίδασκε σύγχρονη ελληνική ιστορία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το άρθρο αναφέρεται κυρίως στα μεγάλα κόμματα που παίρνουν μέρος, το πρόγραμμά τους και τις υποσχέσεις τους. Όσον αφορά τα θέματα που κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα γράφει:

«Οι οικονομικές ανησυχίες αποτελούν τα κύρια θέματα της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας. "Πρόκειται για τα καθημερινά έξοδα, όπως τρόφιμα, ηλεκτρικό, βενζίνη, ενέργεια. Και πώς θα τοποθετηθεί η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, σε αυτόν τον τομέα που άλλαξε από τον πόλεμο στην Ουκρανία". Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αριστερά κόμματα αντιτίθενται σθεναρά στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και το Αιγαίο, τις οποίες προωθεί η Νέα Δημοκρατία. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ωστόσο ελάχιστα έπαιξαν ρόλο σε αυτές τις εκλογές, λέει ο κ. Πίσσης. "Όταν πρόκειται για την παραδοσιακά δύσκολη γειτονία με την Τουρκία ή τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, τα τρία μεγάλα κόμματα συμφωνούν λίγο-πολύ", λέει ο ίδιος. Η κατάσταση είναι διαφορετική όταν πρόκειται για το μεταναστευτικό, τα πολιτικά δικαιώματα και τη δημοκρατία».

«Η αναγέννηση της Ελλάδας»

Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις εκλογές στην Ελλάδα αλλά και στην εικόνα της χώρας και κάνει λόγο στον τίτλο της για «αναγέννηση». Ξεκινάει κάνοντας λόγο για τις δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί κα γράφει πως η αποτίμησή του τζίρου τους έχει αυξηθεί από 1,1 δισ. ευρώ σε 8,2 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τους νέους, γιατί βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τους προσφέρει μέλλον», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Η μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων, από την οποία η Ελλάδα υποφέρει εδώ και καιρό, έχει κάπως αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα». Ακόμη το δημοσίευμα κάνει λόγο για τα γεμάτα καφέ και εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο τουρίστες και συμπληρώνει πως: «Τα δημόσια οικονομικά ανακάμπτουν. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε από 205% σε 170% του ΑΕΠ».

Μητέρες με βρέφη φέρονται να απωθούνται

To Spiegel επανέρχεται άλλη μια φοράστις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές. Αυτή τη φορά αναφέρεται σε έρευνα των New York Times και σημειώνει:

«Όποιος αναζητά προστασία έχει δικαίωμα ασύλου. Αυτό λέει η Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και έτσι πράττει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα έπρεπε. Ωστόσο, στο παρελθόν, το Spiegel, μεταξύ άλλων, έχει καταφέρει να τεκμηριώσει αρκετές φορές πώς οι συνοριοφύλακες της ΕΕ απωθούν παράνομα ανθρώπους που ζητούν προστασία. Τώρα, για πρώτη φορά, ένα βίντεο ακτιβιστών καταγράφει ολόκληρη τη διαδικασία μιας τέτοιας παράνομης απώθησης προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Το υλικό που δημοσιεύθηκε για πρώτα από τους New York Times, δείχνει ομάδα προσφύγων να απομακρύνονται από την παραλία από μασκοφόρους άνδρες σε μια φουσκωτή λέμβο και στη συνέχεια σε ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής.

Ένα άλλο πλάνο δείχνει στη συνέχεια τους ίδιους ανθρώπους να κατεβαίνουν από το σκάφος και να τους πετούν σε μια μικρή μαύρη σχεδία στη μέση της θάλασσας. Λίγο αργότερα, ένα τρίτο βίντεο καταγράφει τη διάσωση της ομάδας, αυτή τη φορά από την τουρκική ακτοφυλακή (…) Οι άνθρωποι που ζητούσαν προστασία ήταν πρόσφυγες από το Μογκαντίσου, τη Σομαλία και την Υεμένη. Οκτώ από τα δώδεκα άτομα είναι παιδιά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών βρεφών».