Το έγγραφο της Επιτροπής που είναι το τρίτο κατά σειρά μετά από εκείνα για την ενίσχυσης της κοινωνικής Ευρώπης και την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης, βάζει μια σειρά από ιδέες στο «τραπέζι» και αφήνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν τις επιλογές τους σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Επιτάχυνση των αλλαγών
Μεταξύ των συστάσεων προς τα κράτη-μέλη είναι η δημιουργία μιας θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα συγχωνευθεί με αυτή του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Μια άλλη σύσταση προβλέπει τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μέσου της Ευρωζώνης, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κρίσεων σε κράτη μέλη. Τις παραπάνω προτάσεις υποστηρίζει θερμά ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί ότι οι αλλαγές στην Ευρωζώνη αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης στα κράτη-μέλη -σε βάθος χρόνου και αφού θα έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής ένωσης- τη σύσταση ενός μηχανισμού διαχείρισης του χρέους, ο οποίος θα διευκολύνει τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για όλα τα κράτη-μέλη.
Οι παραπάνω αλλαγές απασχολούν την Ευρωζώνη εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο προσέκρουαν στις αντιδράσεις της Γερμανίας, η οποία ζητούσε πρώτα να επιτευχθεί η σύγκλιση στα ανοιχτά οικονομικά ζητήματα και μετά να συζητηθούν αυτά τα θέματα. Ωστόσο, σήμερα η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη αλλά και ο προβληματισμός που υπάρχει για το νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι δημιουργούν συνθήκες επιτάχυνσης των αλλαγών.
Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες