Δεν πρόκειται να είναι υποψήφια καγκελάριος και θα εγκαταλείψει το αξίωμα της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών. Αιτία είναι η απώλεια κύρους. Πιθανοί διάδοχοι ο Άρμιν Λάσετ και ο Φρίντριχ Μερτς.Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν σκοπεύει να διεκδικήσει το αξίωμα της καγκελαρίου. Εκτός αυτού θα εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματός της. Προηγουμένως σκοπεύει να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανάδειξη υποψήφιου καγκελαρίου. Μέχρι τότε θα επιδιώξει να ολοκληρώσει τη συζήτηση για το νέο πρόγραμμα του CDU, προκειμένου να είναι το κόμμα προετοιμασμένο για το μέλλον. Πάντως, πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος καγκελάριος θα πρέπει να είναι το ίδιο άτομο.

Απώλεια κύρους

Αυτά δήλωσε, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, το πρωί σε συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ την ευχαρίστησει για την μέχρι τώρα προσφορά της ως προέδρου του κόμματος και τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνει υπουργός Άμυνας. Η Κραμπ-Καρενμπάουερ φαίνεται ότι εξέπληξε το κόμμα με την απόφασή της. Τουλάχιστον κατά τη συνάντηση που είχε με τους αντιπρόεδρους του κόμματος χθες το βράδυ, δεν είχε κάνει την παραμικρή νύξη. Πιθανολογείται ότι δεν είχε ενημερώσει ούτε και την καγκελάριο.

Η Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ είχε εκλεγεί στο αξίωμα της προέδρου του CDU στις 7 Δεκεμβρίου 2018 στο κομματικό συνέδριο του Αμβούργου, όπου είχε εκλεγεί με μόλις το 51,8% των ψήφων. Από τότε και μέχρι σήμερα, λόγω μιας σειράς ατυχών χειρισμών, παρέμενε μια αμφισβητούμενη πρόεδρος. Τα ποσοστά αποδοχής της στις δημοσκοπήσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Το πόσο λίγο κύρος διέθετε τελευταία μέσα στο ίδιο της κόμμα, φάνηκε στην πρόσφατη κρίση στη Θουριγγία, όπου Χριστιανοδημοκράτες εξέλεξαν μαζί με το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τον υποψήφιο των Φιλελευθέρων Τόμας Κέμεριχ πρωθυπουργό του κρατιδίου. Προηγουμένως η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε προειδοποιήσει την κομματική οργάνωση της Θουριγγίας να μη συνεργαστεί με το AfD. Ούτε τότε εισακούστηκε αλλά και ούτε μετά, όταν ζητούσε άμεσα επαναληπτικές εκλογές. Η CDU του κρατιδίου αποφάσισε ότι προς το παρόν θα πρέπει να εκλεγεί ένας νέος πρωθυπουργός από την παρούσα βουλή.

Οι διάδοχοι

Η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών και η ανάδειξη υποψήφιου καγκελάριου θα ολοκληρωθεί μάλλον ως το καλοκαίρι, αν και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα διεξαχθεί τότε το κομματικό συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για το Δεκέμβριο. Ως πιθανότεροι υποψήφιοι για τα δύο αξιώματα θεωρούνται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο Φρίντριχ Μέρτς, αντίπαλος της κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ για την προεδρία του κόμματος στο τελευταίο κομματικό συνέδριο. Οι δύο πολιτικοί εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις του CDU. Ο κ. Λάσετ κινείται στον κεντροαριστερό χώρο των Χριστιανοδημοκρατών και θεωρείται υποστηρικτής της Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο κ. Μέρτς έχει συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρείται στενός πολιτικός φίλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο