Ο Μ. Ραχόι ζητά την εφαρμογή του Συνάγματος και των ισπανικών νόμων από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει η κυβέρνησή του να στιγματιστεί από την εικόνα της σύλληψης του Πουτζντεμόν.Σε διαδήλωση στη Βαρκελώνη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή εναντίον της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το τοπικό κοινοβούλιο, πλήθος διαδηλωτών φώναζε: «Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή!». Πράγματι είναι πολλοί εκείνοι στην Καταλονία που δεν μπορούν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίος ο πρώην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας δεν έχει ακόμη συλληφθεί. Αλλά ακριβώς αυτό είναι τελικά που επιθυμεί να αποφύγει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μια εικόνα που θα κάνει τον γύρο του κόσμου, με τον Πουτζντεμόν να φορά χειροπέδες και να συλλαμβάνεται από την ισπανική αστυνομία.

Για τον ίδιο λόγο επαφίεται πλέον στην κρίση των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών η όποια απόφαση για σύλληψη του Καταλανού ηγέτη. Ήδη ο Μαριάνο Ραχόι έκανε μία φορά το λάθος να υποτιμήσει τη δύναμη της εικόνας αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν απέστειλε δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας στην Καταλονία την 1η Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής του τοπικού δημοψηφίσματος. «Λίγο πριν τις εκλογές τις 21ης Δεκεμβρίου δεν βάλει πια κατά των διαδηλωτών αλλά επιδιώκει να φέρει ξανά με το μέρος του τους αναποφάσιστους, επικαλούμενος τους κανόνες και τις αρχές του κράτους δικαίου», εκτιμά ο Σαντάγκο Καζάλ από το αριστερό κίνημα πολιτών «Recortes Cero». Ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ραχόι, στους οποίους ανήκει και το εν λόγω κίνημα, ρίχνουν ευθύνες για τις δραματικές εβδομάδες που ζει η Καταλονία μόνο στον Κάρλες Πουτζντεμόν. «Πρόκειται για μια δειλή εξαπάτηση, και μόνο αυτός είναι υπεύθυνος για αυτή την επίπονη διαδικασία της διάσπασης που έχει οδηγήσει τη χώρα» ανέφερε η Γιοανέν Κουνιάτ, επικεφαλής της καμπάνιας του κινήματος «Recortes Cero».

Απειλή σοβαρών ποινών φυλάκισης

Στο μεταξύ πλέον η πλειοψηφία των ισπανικών ΜΜΕ εκτιμά ότι οι χειρισμοί Ραχόι στην Καταλονία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.«Με κάθε τρόπο πρέπει, μετά τις δραματικές εικόνες που μεταδόθηκαν σε όλον τον κόσμο την 1η Οκτωβρίου, να αποφύγουμε ξανά τη δημιουργία της εντύπωσης ότι η ισπανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί μεθόδους καταστολής σε βάρος των Καταλανών ή ακόμη, όπως ισχυρίζεται ο Πουτζντεμόντ, ότι καταφεύγουμε σε ολοκληρωτικές πρακτικές που παραπέμπουν στην εποχή της δικτατορίας του Φράνκο», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην ισπανική αστυνομία, την «Guardia Civil», η οποία έχει επιφορτιστεί ήδη με το να διαφυλάξει ότι όλοι «οι δημόσιοι θεσμοί» θα παραμείνουν «αλώβητοι» από την «προπαγάνδα», όπως αναφέρεται σε διάφορες επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση, όσοι τοπικοί αξιωματούχοι της Καταλονίας παρεμποδίζουν το έργο των ισπανικών αρχών θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις αλλά και καθαιρέσεις. Ήδη σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας Χοσέπ Λουίς Τραπέρο έχει απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του και έχει αντικατασταθεί από τον Φεράν Λόπεζ.

Παρομοίως χθες η ισπανική γενική εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Κάρλες Πουτζντεμόντ με την κατηγορία της ανταρσίας, της εξέγερσης και της κατάχρησης εξουσίας, με αποτέλεσμα ο ίδιος να διαφύγει με αυτοκίνητο στη Γαλλία και έπειτα με αεροπλάνο στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από άλλα έξι μέλη της καταλανικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Πουτζεντεμόντ έχει ζητήσει εκεί πολιτικό άσυλο. Πάντως προκειμένου να αποφύγουν τη φυλάκιση, μετά την απαγγελία κατηγοριών, τόσο ο Πουτζντεμόντ όσο και οτα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεντρώσουν 6 εκατομ. ευρώ. Το σίγουρο είναι ότι αυτό που θέλει σε κάθε περίπτωση η ισπανική κυβέρνηση είναι να αποφευχθεί μια τραγωδία και να γίνουν προσεκτικά βήματα στο εξής.

Ο δρόμος προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου

«Η εξομάλυνση της νομικής κατάστασης και η αποκατάσταση των δημόσιων λειουργιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αναλάβει δράση η ισπανική κυβέρνηση, αν και αυτό πρέπει να γίνει με μέτρο», ανέφερε ο Τιμ Βιρθ, Γερμανός δικηγόρος που ζει στη Μαγιόρκα. Μέχρι στιγμής πράγματι ο Μ. Ραχόι κινείται προσεκτικά.
Μέχρι τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου απομένουν επτά εβδομάδες. Ο χρόνος πιέζει και και κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι δεν επαρκεί για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας αλλά και για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών. Πάντως μέχρι στιγμής, αν και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει ανοιχτό, φαίνεται ότι εδώ και μέρες και δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων οι αυτονομιστές βρίσκονται στη μειοψηφία.

Στέφανι Μίλερ, Μαδρίτη / Δήμητρα Κυρανούδη