Μέχρι αργά το βράδυ θα γνωρίζουμε τη σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης. Στο επίσημο δείπνο και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ.Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας του νέου (και παλαιού) Προέδρου στη Βουλή, ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις 3:00 μ.μ. στο μαυσωλείο του Κεμάλ ενώ στις 5:00 το απόγευμα θα πάει με μεγαλοπρεπέστατη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο δείπνο που θα παραθέσει το βράδυ εκτός από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κι άλλους 12 ηγέτες, θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ για Γενς Στόλντεμπεργκ, ο οποίος έρχεται στην Τουρκία για να συνεχίσει το παζάρι με στόχο την ένταξη της Σουηδίας.

Μετά το δείπνο και γύρω στις 10:00 το βράδυ θα γνωρίζουμε το νέο υπουργικό συμβούλιο του Ταγίπ Ερντογάν. Κεντρικό πρόσωπο σίγουρα θα είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ και το επιτελείο που ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες για να βάλει μία τάξη στην οικονομία.

Η οικονομία θα παίξει καθοριστικό ρόλο

Η οικονομία θα είναι το μεγάλο στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν. Οι πρώτες του θητείες είχαν ξεκινήσει με οικονομικές επιτυχίες που τον έκαναν αγαπητό τουλάχιστον σε έναν από τους δύο Τούρκους πολίτες που τον ψήφισαν και αυτή τη φορά.

Οι φήμες για το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών παίρνουν και δίνουν. Θέλουν τον Τσαβούσογλου να μένει εκτός για να αναλάβει αργότερα δήμαρχος στην Αττάλεια. Δύο ονόματα που είχαν συζητηθεί και πέντε χρόνια πριν για το υπουργείο Εξωτερικών, ο Χακάν Φιντάν και ο Ιμπραήμ Καλίν βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο.

Ο Χουλουσί Ακάρ φαίνεται να παραμένει στα καθήκοντά του. Όπως όμως και να αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών είναι πάντοτε η φωνή του Προέδρου. Έτσι τα ελληνοτουρκικά δεν θα εξαρτηθούν τόσο από το ποιος θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών αλλά από την πορεία που θα πάρουν οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με την Δύση και πολύ περισσότερο την πρόθεση που θα έχει για μία ειλικρινή προσέγγιση.

Εξάλλου ίσως είναι μία ιστορική ευκαιρία για τον Ταγίπ Ερντογάν, αν επιθυμεί όπως έδειχνε και στις πρώτες θητείες του μία λύση στα ελληνοτουρκικά. Στο πλευρό του έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των εθνικιστών που βρίσκονται εντός Βουλής. Έτσι είναι δύσκολο κανείς να μπορεί να τον κατηγορήσει για συνθηκολόγηση αν προωθήσει λύσεις στις σχέσεις με την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ