Μετά τον θρίαμβο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν σε βάρος των ΗΠΑ ο γερμανός αναλυτής Γκ. Στάινμπεργκ εκτιμά ότι αυξάνεται ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων.Την ώρα που οι χώρες της Δύσης παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και προσπαθούν να φυγαδεύσουν στο εξωτερικό Αφγανούς, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, τρομοκρατικές οργανώσεις παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον όσα εκτυλίσσονται στην Καμπούλ.

Ο Γκίντο Στάινμπεργκ, ειδικός σε ζητήματα ισλαμιστικής τρομοκρατίας στο Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, εξηγεί:

«Είναι σαφές ότι τζιχαντιστές, σαλαφιστές, ισλαμιστές σε ολόκληρη την υφήλιο αποτιμούν την επιτυχία των Ταλιμπάν ως ενθάρρυνση. Άγνωστο παραμένει ακόμα ποια επιρροή θα έχει στη δράση τους η ανατροπή στην Καμπούλ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι τζιχαντιστές είναι ιδιαίτερα ισχυροί, όπως για παράδειγμα το ίδιο το Αφγανιστάν. Τα τελευταία χρόνια είδαμε να δημιουργείται εκεί ένα ισχυρό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και η Αλ Κάιντα καθώς και άλλες μικρότερες ομάδες στο Αφγανιστάν και το γειτονικό Πακιστάν».

Όλοι εναντίον όλων

Όλες αυτές οι ομάδες τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών δυνάμεων είναι τις περισσότερες φορές αντίπαλες μεταξύ τους και έχουν συγκρουστεί στρατιωτικά πολλές φορές στο παρελθόν, υπογραμμίζει ο γερμανός ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας:

«Θα πρέπει να μας είναι σαφές ότι στο διεθνές τζιχάντ υπάρχουν δύο στρατόπεδα. Από τη μια πλευρά υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος με παρουσία σε Αφγανιστάν, Καύκασο, Αφρική και Υεμένη. Το Ισλαμικό Κράτος είναι αντίπαλος της Αλ Κάιντα, αλλά και των Ταλιμπάν. Το ότι τώρα δημιουργείται ξανά Ισλαμικό Εμιράτο στο Αφγανιστάν, όπως την περίοδο 1996-2001, δεν συνεπάγεται ενδυνάμωση και του Ισλαμικού Κράτους. Μην ξεχνάμε ότι οι Ταλιμπάν πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια. Για μας σήμερα το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι τζιχαντιστές διαπιστώνουν ότι οι Αμερικανοί μπορούν να ηττηθούν, όπως απέδειξαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν».

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν κατά πόσον οι Ταλιμπάν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως αξιόπιστος πολιτικός εταίρος και διεθνής συνομιλητής. Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίζεται ωστόσο δύσπιστος και καλεί τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει κρησφύγετο και εφαλτήριο τρομοκρατικών οργανώσεων».

Τζένιφερ Χολάις, Μεχιεντίν Χουσεΐν

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ