Πέρασαν οι εποχές που όποιος έπαιρνε μία κλήση στο εξωτερικό απλά την …έσκιζε. Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα είναι αυστηροί και τα πρόστιμα αμείλικτα.Η τουριστική σεζόν αρχίζει. Όχι μόνο για τους ξένους που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και για πολλούς Έλληνες που ταξιδεύουν οδικώς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ένα εκτεταμένο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων υπόσχεται μία άνετη πρόσβαση στον προορισμό μας.
Όμως, προσοχή! Οι διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο εξωτερικό γίνονται όλο και πιο αυστηρές, ιδιαίτερα για παραβάσεις που πολλοί οδηγοί θεωρούν ακόμη αμελητέες, όπως η παράνομη στάθμευση και η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά 20-30 χλμ.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ακόμη και (προσωρινή ή και οριστική) κατάσχεση του οχήματος για υπερβολική ταχύτητα ή επικίνδυνη οδήγηση. Ίσως η πιο αυστηρή νομοθεσία ισχύει από το 2023 στην Αυστρία, όπου οι αρχές μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση όταν το όχημα κινείται με ταχύτητα άνω των 60 χλμ./ώρα μέσα στην πόλη ή 70 χλμ./ώρα εκτός πόλεως.
Η πρώτη κατάσχεση οχήματος με βάση τη νέα νομοθεσία έγινε στη Βιέννη, για οδήγηση με 114 χλμ./ώρα στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας. Αλλά και στη Δανία οι αρχές καταγράφουν 2.000 κατασχέσεις οχημάτων τα τελευταία δύο χρόνια για υπερβολική ταχύτητα, επικίνδυνη οδήγηση ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
«Αλμυρά πρόστιμα»
Τα πρόστιμα με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία μία υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά 20 χλμ. επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ, στην Ιταλία η ίδια ακριβώς παράβαση στοιχίζει 175 ευρώ, ενώ στην Ολλανδία το πρόστιμο φτάνει τα 215 ευρώ. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η Ολλανδία μειώνει το όριο ταχύτητας στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους.
Παλαιότερα πολλοί οδηγοί απλώς αδιαφορούσαν για τις κλήσεις που έπαιρναν στο εξωτερικό. Θεωρούσαν ότι μόλις περάσουν τα σύνορα και επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα ήταν αδύνατον να εντοπιστούν. Όμως αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες.
Όπως επισημαίνει στη γερμανική τηλεόραση (ARD) η εκπρόσωπος της Γερμανικής Λέσχης Αυτοκινητιστών (ADAC) Κάτριν φαν Ράντενμπουργκ «σε όλη την Ευρώπη τα αδικήματα διώκονται και το πρόστιμο αποστέλλεται ταχυδρομικά στον παραβάτη. Γι’ αυτό συνιστούμε σε όλους να πληρώνουν χωρίς καθυστέρηση στην προβλεπόμενη προθεσμία. Διαφορετικά, χρεώνονται τόκοι υπερημερίας και το οφειλόμενο ποσό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά».
Εκπτώσεις σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία
Κάθε χώρα έχει βέβαια τις ιδιαιτερότητές της. Για παράδειγμα στην Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα, προβλέπεται σημαντική έκπτωση, έως και 50%, εφόσον το πρόστιμο εξοφλείται μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία (συνήθως 20 ημερών). Όσο για τους Γάλλους οδηγούς που παίρνουν κλήση για παράνομο παρκάρισμα, έχουν τη δυνατότητα να την πληρώσουν άνετα και γρήγορα, εκεί που αγοράζουν τα …τσιγάρα τους.
«Στη Γαλλία μπορείτε να πληρώσετε μία κλήση στα καταστήματα με είδη καπνιστού», λέει η Κάτριν φαν Ράντενμπουργκ. «Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουν καν οι περισσότεροι οδηγοί. Παίρνετε κανονικά την απόδειξή σας, ενώ έχετε και κάποια έκπτωση στο πρόστιμο που θα πληρώσετε…
«Ράλλυ» με …έναν οδηγό
Τι γίνεται όμως στην ίδια τη Γερμανία; Ποια είναι η οδική συμπεριφορά, για την οποία προβλέπεται η πλέον αυστηρή ποινή, δηλαδή η κατάσχεση του οχήματος; «Στη Γερμανία υπάρχει μόνο ένα αδίκημα για το οποίο προβλέπεται κατάσχεση οχήματος και αυτό είναι η συμμετοχή σε παράνομους αγώνες αυτοκινήτων», λέει η εκπρόσωπος της ADAC. «Αλλά και εδώ ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί. Όταν μιλάμε για αγώνα αυτοκινήτων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να συμμετέχουν και άλλοι οδηγοί. Ακόμη και αν οδηγείτε μόνος, με μοναδικό αντίπαλο το ταχύμετρο, μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη περί κατάσχεσης του οχήματος, όταν για παράδειγμα τρέχετε στον αυτοκινητόδρομο με υπερβολική ταχύτητα, θέτοντας σε κίνδυνο τους άλλους οδηγούς…»
Αν και έχει προταθεί η θέσπιση ορίου 130 χλμ./ώρα, μέχρι στιγμής στη Γερμανία δεν ισχύει γενικό όριο ταχύτητας για τους αυτοκινητοδρόμους. Ωστόσο, σε πολλά τμήματα του δικτύου ισχύουν τοπικά όρια ταχύτητας, ιδιαίτερα σε μεγάλους κόμβους ή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
(ARD, dpa)