Τα προβλήματα στον χώρο της κατασκευής, αγοράς και ενοικίασης ακινήτων είναι γνωστά εδώ και χρόνια στη Γερμανία: υψηλές τιμές αγοράς ακινήτων, υψηλά ενοίκια, έλλειψη χώρου ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα για νέες κατασκευές, ελλείψεις εργατικών χεριών στις οικοδομές. Η ενεργειακή κρίση έκανε απλώς ακόμη πιο εμφανή τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει δεσμευθεί για την κατασκευή 400.000 νέων κατοικιών ετησίως, επιδιώκει άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και κατασκευής. Πέρυσι πάντως κατασκευάστηκαν μόνο περίπου 300.000 νέες κατοικίες, χωρίς να εκπληρώνεται ο στόχος της γερμανικής συγκυβέρνησης.
Την ίδια ώρα η Ένωση Πόλεων και Δήμων ζητά επιτάχυνση της κατασκευής νέων κατοικιών, με φοροελαφρύνσεις και αύξηση των ομοσπονδιακών κονδυλίων για προγράμματα κοινωνικής στέγης στα πέντε -τουλάχιστον- δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Στήριξη οικογενειών από το υπ. Κατοικίας
Την ίδια ώρα η αρμόδια υπουργός Υποδομών και Κατοικίας Κλάρα Γκάιβιτς προωθεί την ιδέα στήριξης οικογενειών για την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών που πληρούν σύγχρονα ενεργειακά πρότυπα, διευρύνοντας αισθητά την κατηγορία των δικαιούχων στήριξης και διευκολύνοντας τη λήψη δανείων μέσω της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW.
Θεωρεί ότι πριν από τη θέσπιση υποχρέωσης προς τους ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, κάτι τέτοιο θα πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα στα δημόσια κτήρια. Γεγονός είναι σίγουρα ότι οι αυστηρές προδιαγραφές κατασκευής και τήρησης κλιματικών κριτηρίων αυξάνουν το κόστος κατασκευής, άρα και τις τιμές αγοράς ή ενοικίασης.
Η Κλάρα Γκάιβιτς τάσσεται, όπως έχει δηλώσει, υπέρ της ανάπτυξης ενός νέου συστήματος, πιο απλοποιημένου σε σχέση με αυτό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων για την κατασκευή νέων κτηρίων υψηλών ενεργειακών και κλιματικών προδιαγραφών.
Αντιδράσεις από κατασκευαστές και ιδιοκτήτες
Γεγονός είναι πάντως ότι υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις για τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες Σολτς-Γκάιβιτς, με εκπροσώπους της βιομηχανίας κατασκευής κτηρίων αλλά και της ένωσης ιδιοκτητών να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση στην καγκελαρία.
Ως βασικές ενστάσεις προτάσσουν το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση επέδειξε αργά αντανακλαστικά για τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου, παρά τις εκκλήσεις. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι αντί η κυβέρνηση να στηρίζει ουσιαστικά τον κλάδο, αυξάνει αντίθετα τις απαιτήσεις για τήρηση κοστοβόρων κλιματικών και ενεργειακών προδιαγραφών. Η δε ένωση ιδιοκτητών εκτιμά ότι ο νέος νόμος περί ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων μεταφέρει αντιστρόφως ανάλογα βάρη προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.