Η Τουρκία απέκλεισε σήμερα την πρόσβαση στο Instagram. Η σχετική προσωρινή απόφαση ελήφθη από την Διεύθυνση Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΒΤΚ), χωρίς όμως καμία συνοδευτική εξήγηση.Με προσωρινή απόφαση, που ελήφθη από τη Διεύθυνση Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΒΤΚ) και αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, η Τουρκία απέκλεισε την πρόσβαση των πολιτών στο Instagram. Η απόφαση δεν συνοδευόταν από καμία εξήγηση.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ να επισημαίνουν ότι «Η Τουρκία ξύπνησε για άλλη μια μέρα με απαγορεύσεις και λογοκρισία». Ίσως όμως η περίπτωση να είναι πιο σύνθετη. Πριν από 2 ημέρες, στις 31 Ιουλίου, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δημοσίευσε συλλυπητήριο μήνυμα στον λογαριασμό του στο X για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η πλατφόρμα Instagram μπλόκαρε αναρτήσεις σχετικά με τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χαμάς: «Καταδικάζω έντονα την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram που εμπόδισε τους ανθρώπους να δημοσιεύσουν συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του Χανίγα, χωρίς να παρέχει καμία αιτιολόγηση. Αυτή είναι μια πολύ σαφής και προφανής προσπάθεια λογοκρισίας», διαμαρτυρήθηκε ο Αλτούν. Μετά από αυτήν την ανάρτηση, η πρόσβαση στο Instagram διακόπηκε από την αρμόδια Διεύθυνση BTK. Η Τουρκία, με 57 περίπου εκατομμύρια χρήστες του Instagram, κατατάσσεται ως η πέμπτη μεγαλύτερη βάση χρηστών για την πλατφόρμα παγκοσμίως.

«Η απαγόρευση είναι αυθαίρετη»

Σύμφωνα με το CNBC-e, η πλατφόρμα μπλοκαρίστηκε χρησιμοποιώντας τη διακριτική εξουσία της Διεύθυνσης, μετά τον περιορισμό των αναρτήσεων από το Instagram που σχετίζονται με τον θάνατο του Χανίγια. Πάντως, η έλλειψη επαρκούς εξήγησης φαίνεται να είναι προσωρινή, καθώς η αρμόδια Διεύθυνση ΒΤΚ αναμένεται να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση εντός 24 έως 48 ωρών για να επισημοποιήσει την απαγόρευση και τη διάρκειά της. Η απόφαση έχει αφήσει εκατομμύρια χρήστες του Instagram στην Τουρκία να μην έχουν πρόσβαση, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις άλλες πλατφόρμες της Meta, όπως το Facebook. Σύμφωνα με τον νομικό Γιαμάν Άκντενιζ, επικεφαλής της Ένωσης Ελευθερίας της Έκφρασης (İFÖD), η απαγόρευση είναι «αυθαίρετη», πιθανότατα ελήφθη κατόπιν αιτήματος της προεδρίας ή κάποιου υπουργείου. «Δεν υπάρχει καμία νόμιμη εξήγηση ή αιτιολόγηση και κανένας δικαστής δεν πρέπει να εγκρίνει ένα τέτοιο αίτημα», λέει ο επιφανής Τούρκος νομικός.

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ