Φόβος επικρατεί μεταξύ των Σύρων προσφύγων στη Τουρκία, μιας και το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες έχουν απελαθεί στο Ιντλίμπ. Ανάμεσά τους ο 40άχρονος Ανάς αλ Μουσταφά. Η υπόθεσή του έφθασε μέχρι το Ευρ. Δικαστήριο.Όταν ο σύρος πρόσφυγας Ανάς αλ Μουσταφά κλήθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Ικονίου αισθάνθηκε μεγάλη χαρά διότι πίστεψε ότι σχετίζεται με την αίτησή του για απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας. Ζει στη Τουρκία εδώ και τέσσερα χρόνια με προσωρινή άδεια και έχει ιδρύσει οργάνωση αρωγής για τη στήριξη ορφανών από τη Συρία. Μόλις ο Ανάς μπήκε στο αστυνομικό τμήμα διαπίστωσε ότι οι αστυνομικοί είχαν άλλα σχέδια, όπως λέει στον ανταποκριτή της γερμανικής ραδιοφωνίας ARD στην Τουρκία: «Μου πήραν το κινητό, το πορτοφόλι, το ρολόι μου. Και όταν τους ρώτησα γιατί όλα αυτά δεν μου απάντησαν».

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κελί και οι αστυνομικοί τον ανάγκασαν να υπογράψει αίτηση για «οικειοθελή» επιστροφή στην πατρίδα του απειλώντας τον με εξάμηνη κράτηση. Περίπου 420.000 Σύριους έχουν καταγράψει οι αρχές στους καταλόγους «οικειοθελούς» επιστροφής στη Συρία. Η τουρκάλα δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Εσίν Μποτσοβάλι εξηγεί: «Από το 2019 παρατηρούμε στην Τουρκία πλήθος περιπτώσεις αποκαλούμενων οικειοθελών επιστροφών προσφύγων στη Συρία. Νομικά αυτό απαγορεύεται, διότι η Συρία δεν θεωρείται ασφαλής χώρα. Κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με παραβίαση διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επιστροφή στο Ικόνιο με τη βοήθεια διακινητών

Ο Ανάς αλ Μουσταφά μεταφέρθηκε στο Χαλέπι, όπου κρύφτηκε σε φίλους από φόβο μήπως συλληφθεί από τις αρχές της χώρας λόγω της στήριξης που προσέφερε σε προσφυγόπουλα. Από το Χαλέπι ζήτησε τη βοήθεια της ιταλίδας δικηγόρου Κιάρα Ντόνα ντάλε Ρόζε, η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απέλασης του Ανάς αλ Μουσταφά. Η δικηγόρος δηλώνει: «Ο Ανάς τέθηκε υπό κράτηση χωρίς λόγο, δεν του επιτράπηκε επαφή με δικηγόρο, εξαναγκάστηκε να υπογράψει αίτηση και απελάθηκε στη Συρία, όπου υπήρχε κίνδυνος είτε να απαχθεί είτε ακόμα και να δολοφονηθεί».

Μέχρι σήμερα όμως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει πάρει θέση στην προσφυγή, δηλώνει η δικηγόρος. Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε ερώτημα της ΑRD σχετικά με τις απελάσεις ο τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε πρόσφατα ότι πρόκειται για fake news.

Σήμερα ο Ανάς αλ Μουσταφά ζει και πάλι στο Ικόνιο. Επέστρεψε με τη βοήθεια διακινητών και διατρέχει τον κίνδυνο να απελαθεί εκ νέου. Αυτή τη φορά με την αιτιολογία της παράνομης εισόδου στη Τουρκία.

Κρίστιαν Μπούκεραϊτ, ARD

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος