Το ζητά μιλώντας στην DW ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής. Υποστηρίζει ότι δεν έχουν θέση, επειδή με τη στάση τους παραβιάζουν τα ολυμπιακά ιδεώδη.Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής ζήτησε τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ ανέδειξε πολλά παραδείγματα για το πώς, όπως είπε, το Ισραήλ έχει παραβιάσει τον Ολυμπιακό Χάρτη, το σύνολο των κανόνων που διέπουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ρατζούμπ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (PFA), υποστήριξε ότι περίπου 300 αθλητές και αξιωματούχοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Περιττή ταπείνωση
Όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Γάζας έχουν καταστραφεί, δήλωσε ο Ρατζούμπ, ενώ ορισμένα στάδια χρησιμοποιήθηκαν ως “κέντρα συλλήψεων και ερευνών και για τον εξευτελισμό των ανθρώπων με ντροπιαστικό τρόπο”. Τον Δεκέμβριο του 2023 κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλάνα με συλληφθέντες Παλαιστίνιους γυμνούς μέχρι το εσώρουχό τους, είχαν δεμένα τα μάτια τους και γονάτιζαν σε σειρές μέσα στο στάδιο Γιαρμούκ της πόλης της Γάζας, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα στάδια της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Παλαιστίνιοι αναζητούσαν καταφύγιο στο στάδιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, πριν το καταλάβουν οι ισραηλινές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι κρατούμενοι δεν πρέπει να εκτίθενται σε αδικαιολόγητη ταπείνωση. Εκείνη την εποχή, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι είναι συχνά απαραίτητο να ερευνώνται τα ρούχα των υπόπτων για τρομοκρατία. “Όλα αυτά τα περιστατικά φέρνουν το Ισραήλ σε μια θέση όπου θα έπρεπε να εμποδίζεται να συμμετάσχει”, δήλωσε ο Ρατζούμπ. “Αυτή είναι η θέση μας εδώ. Ελπίζουμε ότι το Ολυμπιακό κίνημα θα αποκλείσει το Ισραήλ. Όσο η ισραηλινή πλευρά δεν είναι πρόθυμη να συγκρουστεί με την κυβέρνηση για τις παραβάσεις της, είναι μέρος του συστήματος”. Η πρόεδρος της Ισραηλινής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιαέλ Αράντ, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη για το άρθρο αυτό.
Περίπτωση Πάλτσικ
Ο Ρατζούμπ επέκρινε επίσης τους δεσμούς ανάμεσα στους Ισραηλινούς αθλητές με τον στρατό. Κι αναφέρθηκε ονομαστικά στον τζουντόκα Πέτερ Πάλτσικ, ο οποίος θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ως παράδειγμα αθλητή που, όπως λέει, “ενθαρρύνει” τον ισραηλινό στρατό. Σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ρατζούμπ κράτησε φωτοτυπία ανάρτησης του Πάλτσικ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έδειχνε μια φωτογραφία πολλών πυραύλων με την υπογραφή του συνοδευόμενη από τις λέξεις: “Από εμένα σε εσάς με χαρά”. “Υπογράφει πυραύλους και τους στέλνει ως δώρο στα παιδιά της Γάζας”, δήλωσε ο Ρατζούμπ στην DW. Απαντώντας εκ μέρους του Πάλτσικ η Ομοσπονδία Τζούντο του Ισραήλ δήλωσε: “Δεν αναμειγνύουμε την πολιτική και τον αθλητισμό, αλλά ο Ρατζούμπ ως συνήθως λέει ψέματα στον κόσμο. Ο Πέτερ δεν υπέγραψε τίποτα ο ίδιος. Η Χαμάς είναι αυτή που στοχεύει αμάχους και τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινα καταφύγια [sic], όχι ο στρατός του Ισραήλ. Στην εικόνα, οι λέξεις είναι ´η Χαμάς είναι το ISIS’, τίποτα για παιδιά και αμάχους”.
Ωστόσο, σε μέιλ προς την DW, η Ομοσπονδία δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει ποιος έβαλε την υπογραφή τους στους πυραύλους ή γιατί εμφανίζουν τον όρο “ippon”, ο οποίος είναι το υψηλότερο σκορ στο τζούντο και σημαίνει άμεση νίκη.
Ενημερώθηκε ο Τόμας Μπαχ
Κληθείσα να σχολιάσει τη συνέντευξη του Ρατζούμπ και την ανάρτηση του Πάλτσικ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) παρέπεμψε την DW σε δημοσίευμα παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης που συνοψίζει μια πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρατζούμπ και του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρατζούμπ “ενημέρωσε τον Μπαχ για τις παραβιάσεις που διαπράττονται σε βάρος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού αθλητικού κινήματος από την ισραηλινή πολεμική μηχανή, εκτός από τις παραβιάσεις που διαπράττουν ορισμένοι Ισραηλινοί αθλητές και επίσημοι ισραηλινοί αθλητικοί θεσμοί”.
Στο μεταξύ ο Μπαχ λέγεται ότι “εξέφρασε την υποστήριξή του προς τους Παλαιστίνιους αθλητές υπό το πρίσμα της δύσκολης κατάστασης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”. Η ΔΟΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει “τίποτα να προσθέσει” στην περίληψη της πρόσκλησης. Πάντως τον περασμένο Μάρτιο ο Μπαχ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι “δεν τίθεται θέμα” μη συμμετοχής Ισραηλινών αθλητών στους Αγώνες.
Κλιμάκωση της ρητορικής για το Ισραήλ
Εδώ και καιρό ο Ρατζούμπ έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ. Τότε φορούσε το άλλο του “καπέλο”, αυτό του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ένωσης Ποδοσφαίρου. Τα σχόλιά του σηματοδοτούν κλιμάκωση της ρητορικής που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι ολυμπιακοί αξιωματούχοι. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό διεθνές ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 24 τον Απρίλιο, ο Ναντέρ Γιαούσι, τεχνικός διευθυντής της παλαιστινιακής ομάδας, δήλωσε ότι “αποφεύγουμε να μιλάμε για πολιτικά θέματα. Ο τομέας μας είναι ο αθλητισμός … Η παρουσία του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι ένα θέμα που συζητάμε”. Και παρόλο που ο Ρατζούμπ δήλωσε στην DW ότι διαχωρίζει την πολιτική από τον αθλητισμό”, αμφισβήτησε αν το Ισραήλ ακολουθεί τους κανόνες της ΔΟΕ που λένε ότι η άσκηση του αθλητισμού είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
“Αν είναι πραγματικά προσηλωμένοι στους κανόνες, γιατί αγνοούν τις παραβιάσεις που συμβαίνουν από τον στρατό τους και την επιθετικότητά του εναντίον των αθλητών και των αθλητικών μας εγκαταστάσεων;” αναρωτήθηκε ο Ρατζούμπ. “Είμαι βέβαιος ότι η συμμετοχή του Ισραήλ θα αποτελέσει βάρος σε επίπεδο πολιτικής, ηθικής και ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες”.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου