Με πορεία στη Ρώμη απειλούν οι Ιταλοί αγρότες. Σε μία προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα, η πρωθυπουργός Μελόνι υπόσχεται τώρα επιπλέον κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.Με τα τρακτέρ τους πάνω από εκατό αγρότες έφτασαν το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το Όρτε, περίπου ογδόντα χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, με στόχο να μπλοκάρουν την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο. Η αστυνομία τους σταμάτησε λίγο πριν πλησιάσουν στα διόδια, αλλά οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθ΄ όλη την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε μια προσπάθεια να πείσει τους αγρότες να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι θα τους δοθεί ακόμη μεγαλύτερη στήριξη. Πιο συγκεκριμένα, από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ιταλίας τα κονδύλια για τον γεωργικό τομέα αυξάνονται από πέντε στα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλοί σχολιαστές, όμως, υπογραμμίζουν ότι στην πραγματικότητα η αύξηση αυτή είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες ήδη πριν από δύο μήνες.

Την ίδια ώρα, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι ζητά να ισχύσουν και πάλι οι φοροαπαλλαγές για τυς αγρότες που είχαν καταργηθεί με τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για περίπου διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι. Η Λέγκα πάντως θέλει να δείξει ότι στηρίζει το «κίνημα των τρακτέρ», με την ελπίδα να ενισχυθεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τη Δευτέρα στις παρυφές της Ρώμης;

Ήδη από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, πάντως, την περασμένη Πέμπτη, η Τζόρτζια Μελόνι είχε στείλει το μήνυμα ότι πολλές επιλογές που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν βοήθησαν τους αγρότες της Ιταλίας. Μέχρι τώρα, πάντως, οι κινητοποιήσεις δεν έχουν ακυρωθεί. Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί από αύριο οι διαδηλωτές θα πλησιάσουν όσο γίνεται περισσότερο στην Αιώνια Πόλη με τα οχήματά τους. Στην συνέχεια σκοπεύουν να διαδηλώσουν μέσα στην Ρώμη, αλλά χωρίς φορτηγά και τρακτέρ.

Οι διαδηλωτές αμφισβητούν τις επιλογές των μεγαλύτερων γεωργικών ενώσεων, αρχίζοντας από την Coldiretti, όπως και τις κινήσεις του Ιταλού υπουργού Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, γαμπρού της Ιταλίδας πρωθυπουργού. Κύριο αίτημά τους είναι να οριστεί μία απευθείας συνάντηση με την πρωθυπουργό Μελόνι και να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές περιβαλλοντικής μετάβασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ